VAKIF KÖMÜRÜNÜ PARA İLE SATANLAR


Devlet, bugünlerde Türkiye genelinde olduğu gibi  Tarsus’ta özellikle fakir ve yardıma muhtaç ailelere kömür yardımı yapıyor.
Ama bu kömürü parayla başkasına satanlar var.
Bu ne derece doğru?
Yakılan  odun veya kömür gibi  maddelerin kötü ve kalitesiz olması kentte de kirlilik yapıyor...
Bu nedenle bugünlerde kentimizde havada  bir kirlilik  var, bir duman var ki sormayın..
Özellikle son yıllarda  kaçak kömür ve kalitesiz kömür gibi nedenlerden bu kirlilik başladı.
İnanın  Tarsus gibi bir kentte dolaşırken gözlerimiz yaşarıyor, boğazımız yanıyor.
Yolda giderken gözlerimiz yanınca gözlerimizi açamıyoruz. Boğazımızdaki yanmadan yutkunamıyoruz.Nedeni bu kalitesiz kömür.
Oysa bu kentte eskiden insanlar ya odun yakardı, yada talaş. Birde elektrik sobalarının fazla kullanılmadığı yıllarda gazyağı sobaları vardı. Ardından Tüpgazlar çoğaldı, insanlar tüpgazlı sobaları yakmaya başladı. Elektrik üretimi artınca insanlar kolay ve yer kaplamıyor diye birde temiz olduğu için elektrikli sobalara rağbet eder oldu.
Ancak ne olduysa, devletin, hükümetin fakir ve fukaraya ucuz ve ücretsiz kömür dağıtımı yapmaya başlamasıyla başladı.
Devlet elindeki kömürleri eritmek için, fakir fukaraya, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına kaydı bulunan muhtaç ve fakirlere bedava vermeye başladı.
Elbette devletin , hükümetin fakir fukarayı düşünmesi gözetmesi iyi. Soğukta üşümemesi ve aç bilaç kalmaması için  sosyal  devlet olmanın gereği bunları yapacak.
Ancak bizim toplumda bir şey var.Bedava olunca o mala hücum ediliyor.  İnsanın ihtiyacı yoksa bile bedava diye alıyor. Almakla kalsa iyi. Bazı kişiler kömürü yakamadığından veya bunu fırsata çevirmek istediğinden dolayı, devletin verdiği yardım kömürlerini satıyor.
Geçen yıl piyasada 13-14 TL olan bir torba (25 kg) kömür bu yıl döviz artışı bahane edilerek 30-35 TL’ye kadar fırladı. Açıkgözler ise  devletin verdiği yardım kömürlerini ucuza almak istiyor. Fakir vatandaş da ya kömürü yakamadığından yada paraya ihtiyacı olduğundan bu kömürleri yarı fiyatına satıyor.
Oysa bu kömür torbalarının üzerinde “Parayla satılamaz” diye yazıyor.
Peki dinleyen kim?
Geçen hafta Tarsus’ta kömürü satın alan kişiler yakalandı .
Bence bu kömürü yardım diye alanların satmaması için daha geniş tedbir alınmalı. Yada kömür verilmesi iptal edilmelidir.
Doğruya doğru..


0 Yorumlar

Yorum Gönder