TARSUS’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU’NUN YILDÖNÜMÜ YAĞMURA RAĞMEN COŞKUYLA KUTLANDI


Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümü yağmura rağmen coşku ile kutlandı.
Kuvayi Milliye Meydanı’ndaki kutlamalara Tarsus KaymakamıYüksel Ünal, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Garnizon Komutanı Bakım Yüzbaşı Şükrü Uzundal, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılınç, oda ve dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Temsili milis kuvvetlerinin karşılanması ile başlayan kutlama kortej yürüyüşü ile devam etti. Kutlamalar kapsamında törene katılanlar şehitliğe geçerek burada dua edip, şehit mezarlarına çiçekler bıraktı. Kortej yürüyüşünde Akdeniz Mehter Ekibi ve Kilis Davul Zurna ekibinin gösterileri vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
Cumhuriyet Meydanındaki törende ise Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.
Burada konuşan Başkan Can, Tarsus’un Çukurova’nın işgalinde ilk hareketi gerçekleştiren ve baş kaldırankent olduğunu belirtti.
Başkan Can, “19 Mayıs 1919 Günü, Samsun’da yanan istiklal meşalesi tüm Anadolu’yu bir volkan gibi sarmış, emperyalist işgalcileri ateşinde boğarak bu kutsal topraklardan, Türk’ün son vatanından söküp atmıştır.  Ayak bastığımız her karış toprağın bedeli şehitlerimizin kanıyla ödenmiştir. Bugün aldığımız her nefeste ve attığımız her adımda önce Allah-ü Tala’ya sonra aziz şehitlerimize minnet ve şükran duyuyoruz. Bu güzel ülkeyi canları pahasına koruyup bizlere miras bırakan atalarımıza bir borcumuz vardır. O da bu mirası yüceltmek, ülkemizi çağdaş, güçlü ve mutlu bir ülke haline getirmektir. Bizler gecemizi gündüzümüze katarak çalışırken bu gerçeği bir an bile aklımızdan çıkartmıyoruz.
Bu gün dahili ve harici düşmanlarımız, gençlerimizin milli şuurunu yok etmeye, tarihini ve kimliğini unutturmaya çalışıyor. Ancak bunu asla ve asla başaramayacaklar. Yedi cihan birleşse, gençlerimizin zihninden “Esir yaşamaktansa hür ölmeyi seçmiş” bir milletin evladı oldukları gerçeğini silemez.  Hiçbir kuvvet bizi damarlarımızdaki asil kandan ayıramaz. Birliğimizi, kardeşliğimizi ve huzurumuzu bozmak için oynanan tüm oyunları Allah’ın izniyle bozduk, bozmaya da devam edeceğiz. 
Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önderimiz Atatürk’ün ilke ve inkılaplarından, onun gösterdiği hedeften bir gün olsun şaşmadık.
Vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast eden kimseye göz açtırmadık, aman vermedik.
Her zaman söylediğimiz gibi bizim ne bu topraklardan başka gidecek yerimiz var ne de gitmeye niyetimiz. Biz bu memlekette tıpkı, İstiklal Marşımızın yazarı, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, ezelden beri hür yaşadık, hür yaşarız. Tüm dünya bunu böyle bilsin.
Bugün yalnızca bizim işgalcilerden kurtulduğumuz gün değildir. Aynı zamanda dizeleriyle Türklüğün ve İslamiyet’in sesini dünyaya haykıran, Türkçemizin büyük şairi Mehmet Akif’in de vefat yıl dönümüdür. Bu vesileyle kendisine tekrar Allah’tan rahmet diliyor, mekanının cennet olmasını temenni ediyorum. Bu kutlu ve anlamlı günde konuşmamı Akif’in dizeleriyle bitirmek isterim.
Üstat bir şiirinde diyor ki:
“Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;
Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.”
Şehitlerimize ve atalarımıza ant olsun ki bu aziz millet var olduğu sürece vatan topraklarına uzanan hiçbir el cezasız kalmayacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından program daha sonra öğrenciler ve bir muharip gazinin şiir okuması ile devam etti. Etkinlikler, halk oyunları, mehteran ve Kilis davul gösterisi ve geçit töreni ile sona erdi.



0 Yorumlar

Yorum Gönder