AZİZ HATIRALAR BELGESELİ’NİN GALASI TARSUS’TA GERÇEKLEŞTİ


Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi ortaklığında yürütülen Çanakkale Savaşları’nın 102. Yıldönümünde 102 Mersinli Çanakkale Şehidinin Torunlarını Çanakkale’de Şehit Dedeleri İle Buluşturma Projesi’nin hikâyesinin anlatıldığı ‘Aziz Hatıralar’ adlı belgesel filminin galası gerçekleştirildi.

TRT tarafından çekimleri gerçekleştirilen belgesel filminin galasında yine TRT sanatçıları tarafından icra edilen ‘Çanakkale Kahramanlık Türküleri’ konseri de gerçekleştirildi.

Tarsus, Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda düzenlenen geceye, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman, KKTC Eğitim ve Kültür Ateşesi Yusuf İnanıroğlu,  ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

“Bu gururu, hep birlikte yaşıyoruz”
Aziz Hatıralar Belgeseli galasında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı olduğu dönemde jilet olmaktan kurtardığı, Çanakkale’nin en önemli sembolü olan Nusrat Mayın Gemisi’nde anlamlı bir etkinliğe imza atmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kaderine terk edilen Nusrat Mayın gemisini tekrar aziz hatıraların yaşatıldığı gemi haline nasıl getirdiklerini anlatan Başkan Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı olduğum dönemde, tüm kalbimle Tarsus’a hizmet sunarken, yüreğimin bir köşesi, Mersin Limanı’na atılmış, jilet olmayı bekleyen Nusrat Mayın Gemisi için yanıyordu. Çanakkale’de özenle maketi yapılan bu eşsiz değer, Mersin Limanı’nda yorgun, kırgın bir vaziyette bekleyemezdi. Esaret görmemiş Şanlı Türk Milleti’nin bir değeri olan, Nusrat Mayın Gemisi’nin bu durumuna dur demek, bu toprağın evlatları olarak, çok şükür ki bize nasip oldu. 4 Ekim 2002 tarihinde Nusrat'ın çileli yolculuğuna son noktayı koymayı başardık. Yoğun bir çalışmayla, aslına uygun restore ettiğimiz bu tarihi çınarı, kendisi için yaptırdığımız Çanakkale Parkı’na yerleştirdik ve şimdi bu gururu, hep birlikte yaşıyoruz” dedi.
“Vatan dediğimiz bu yer, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır”

Nusrat Mayın gemisini Tarsus’a kazandırdığı dönemde söylediği sözleri yeniden katılımcılar ile paylaşan Başkan Kocamaz, Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihindeki yerinin altını çizerek,  “Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır. Çünkü vatan dediğimiz bu yer, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır.  Çanakkale’yi geçilmez yapan şey de vatan sevdamızdır. Yedi düvele karşı, iman ve inancıyla dur diyen ecdadımızın bize emaneti, istiklalimizin dönüm noktası, en kutsal fedakârlıkların yaşandığı bir var oluş mücadelesidir. Büyük bir imanın, muazzam bir azmin ve sarsılmaz bir kararlılığın timsali olan bu zafer, Önderimiz Mustafa Kemal Paşa'nın dediği gibi; ‘Savaşmaya değil ölmeye gelmiş bir milletin’ kaderinin yeniden yazıldığı yerdir” şeklinde konuştu.

“Tarihimizi gelecek nesillere aktarmayı bir görev olarak biliyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak Çanakkale ruhunu yaşatmak, gelecek nesillere vatan ve millet sevgisini aşılamak için ‘Evlatlar Ecdadıyla Buluşuyor’,  ‘Asım’ın Nesli Çanakkale’de Ceddini Arıyor’ gibi birçok proje hayata geçirdiklerini ve Aziz Hatıralar Belgeseli’nin de bu düşünce ile ortaya çıktığını belirten Başkan Kocamaz, “Orada yaşanan dramı ve kahramanlık ruhunu hissetmek, her santimetresinde şehit yatan, her zerresi şehit kanıyla sulanan bu tarih kokulu toprakların değerini bilmek ve gelecek nesillerimize aktarmak bizim boynumuzun borcudur. Bugün burada, bu buluşmaya vesile olan Aziz Hatıralar Belgeseli bu sebeple ayrı bir önem taşımaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez inancıyla yönettiğimiz Mersin’in, değerli gençlerine ve halkına Çanakkale Zaferi’ni anlatmayı ve atalarının canlarını feda ederek kazandıkları o kutsal toprakların havasını bir kez dahi olsa almaları için çeşitli etkinlikler gerçekleştik. İçimizdeki vatan sevdasıyla, kalbimizdeki bu imanla, tarihimizi anlatmayı, gelecek nesillere aktarmayı bir görev olarak bilmeye ve bu görevi layığıyla yerine getirmeye devam edeceğiz.” diye belirtti.

“Bizi millet yapan yüksek değerleri canlı tutmalı, daima yüceltmeliyiz”

Konuşmasını Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale ile ilgili sözlerinden alıntılar yaparak sürdüren Başkan Kocamaz, “Bu mukaddes, güzel yurt topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadeleyi, millet olarak idrak etmeli, gelecek nesillere bu bilinci aktarmayı, bu güzel vatanı bizlere emanet eden atalarımıza karşı bir borç bilmeliyiz. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi, temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele verirken, bizi millet yapan yüksek değerleri canlı tutmalı, daima yüceltmeliyiz.  Emek emek hazırlanan, her saniyesi aslında bir ömre bedel olan bu kıymetli belgeselin tüm neslimize güzel hisler bırakmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çamsarı: “Türkiye’de bir ilk”

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Aziz Hatıralar isimli belgeselin tarihe geçecek önemli bir çalışma olduğundan söz ederek, “Türkiye’de bir ilk olan bu projede Mersin Üniversitesi olarak arşivleyerek yaptığımız titiz bir çalışma sonucunda, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Savaşlarında cephede şehit verdiğimiz 253 bin askerimizden yaklaşık 1230 tanesinin Mersin il ve ilçelerinden Çanakkale’ye giderek şehit olduklarını tespit ettik. Çanakkale şehitlerimizi ve bu vatan uğruna toprağa düşmüş şehitlerimizi unutmadığımızı göstermek amacıyla Çanakkale Savaşları’nın 102. Yılında 102 Mersinli Çanakkale Şehidi torununu Çanakkale’ye gönderilmiş ve böylelikle torunlarının dedeleriyle buluşması sağlanmıştır” dedi.

Kahraman: “Tarihe şahitlik etmiş bir gemi: Nusrat Mayın Gemisi”
TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman proje hakkındaki bilgileri paylaşarak, “Nusrat Mayın Gemisi tarihe şahitlik etmiş gazi bir gemimiz. Çanakkale Savaşlarının şahidi olan Nusrat Mayın Gemimizin huzurunda şunu söylemek isterim ki; çelik ve barutun, inancın, imanın ve azmin karşısında eğildiğini gördük ve tarihe şahitlik ettik. Ayrıca bugün Çanakkale varlığın, yoklukla, maddiyatın da maneviyatla hesaplaştığı gün olarak öğrendik. Tarihi yazmayı bilmeyenler tarihi okuyamazlar. Tarihi okuyamayanlar da tarihi gelecek nesillere aktaramazlar” diye belirtti.
Konuşmaların ardından ‘Çanakkale Savaşları’nın 102. Yıldönümünde 102 Mersinli Çanakkale Şehidinin Torunlarını Çanakkale’de Şehit Dedeleri İle Buluşturma Projesi’nin hikayesinin anlatıldığı ‘Aziz Hatıralar’ adlı belgesel filminin gösterimi gerçekleşti. Son olarak da TRT Sanatçıları tarafından ‘Çanakkale ve Kahramanlık Türküleri’ seslendirildi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder