CHP 95 YAŞINDA



CHP Tarsus İlçe Başkanı Ali ilk CHP’nin 95. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başkan İlk mesajında, Sivas Kongresi’ni ilk kurultayımız olarak kabul ettiğimiz ve 9 Eylül 1923’te kurulan partimizin 95.yıldönümü kutlu olsun…!
Bu kutlu günde başta devletimiz ve partimiz kurucusu Mustafa Kemal Atatürk,silah arkadaşları,ulusal kurtuluş savaşı şehitleri,yitirdiğimiz partililerimizi şükranla anıyor,anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz. Herkes çok iyi bilmelidir ki,bugün 95. Kuruluş yıldönümünü kutladığımız partimiz,dilekçe ile değil savaş meydanlarında kurulmuş bir partidir.
O nedenle,parti tarihimiz olan cumhuriyet tarihine kısaca bakmakta yarar vardır.Osmanlı imparatorluğu 17.yüzyıldan beri hızla geriliyerek sonunda bir yarı sömürge olmuş,saraylarla anılan süslü bir imparatorluğa dönüşmüştür.Pantürkizm Hazar kıyılarında,Panislamizm Arabistan çöllerinde ölmüş,elde yalnız bitkin ve yoksul Anadolu kalmıştır.
O kadar ki,dört yıl süren savaşın sonuna doğru yoksul Anadolu beş cepheye kan ve can pompalamış,yaşı kaç olursa olsun,kilosu 45’i geçen her genç cepheye sürülmüş,örneğin Doğu Cephesi’nin en hazin sonucunun alındığı Sarıkamış Harbine Onuncu Kolordu 40.000 mevcutla girmiş 1800 mevcutla çıkmış,Dokuzuncu Kolordu 20.00mevcutla girmiş 1000 mevcutla çıkmıştır.Facianın sonunda Dokuzuncu Kolordu’dan düşman kuvvetlerinin teslim alabildiği 106 zabıt,80 er,bin kırık top kundağı ,8 at… Son vatan toprağı düşman tarafından parçalanırken,imparatorluğun sadrazamı ‘’ümidimiz Allah’tan sonra İngiltere’dir’’diyecek,Osmanlı hükümdarı ‘’15 yıl müddetle İngiliz sömürgesi ‘’ olmayı önerirken,her ne hikmetse aklına onurlu,başı dik,bağımsız bir Türkiye gelmez.
Anadolu,uzun yıllardan beri cephede ölümle,cephe gerisinde yoksullukla boğuşa boğuşa tükenmiş,içine kapanmıştır. İşte Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yol 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresi’nde alınan kararlarla başlar. Ulusal Kurtuluş mücadelesini yürütmek,tüm toplumsal kesimleri temsil etmek,ulusal birliği sağlamak amacıyla kurulan bölgesel dernekler,Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir.Halk Fırkası da Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin tarihsel mirasına sahip çıkarak,Kurtuluş Savaşı’yla yurdun kurtarılmasını sağlayan Cemiyetin ve onun TBMM’deki devamı olan Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Grubu’nun devamı olduğunu göstermiştir.
Nitekim Halk Fırkası kurulduğunda,il ve ilçelerdeki Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti şubeleri tabelalarını indirerek Halk Fırkası tabelasını asmışlardır.Böylece ülkenin hemen her yerinde il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra ocak ve bucaklarda da CHP örgütü kurulmuş oldu. O nedenle CHP’nin tarihi,dünyanın en onurlu kurtuluş mücadelesinin tarihidir.CHP kurucu kadroları,kendi gelecekleri için düşmana teslim olmuş saraya inat, ‘’ya istiklal,ya ölüm’’ diyebilmiş kahramanlardır. CHP,ejder meyveli smoothie,zencefilli,somonlu suşi,Aydın usulü kuzu çöp şiş ile beslenenler değil,Sivas’tan Ankara’ya giderken azık olarak yumurta,lor ve ekmek alanların partisidir.
Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi…!
Yaşasın Hak,Hukuk,Adalet ve Özgürlük mücadelemiz….! Şeklinde konuştu



0 Yorumlar

Yorum Gönder