MOLLA KERİM VE KUVVA-İ MİLLİYE ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI



Tarsus Belediyesi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Molla Kerim ve silah arkadaşları dualarla anıldı.
Şehit Molla Kerim ve silah arkadaşları için düzenlenen program Molla Kerim’in doğduğu yer olan Sıraköy Mahallesi, Sıtkı Durağında gerçekleştirildi.

Program Tarsus Müftülüğü İmam Hatibi Mahmut Turan'ın okuduğu Kur'an tilaveti ve Müftü Vekili İbrahim Akyüz'ün yaptığı dua ile başladı.

Molla Kerim’in torunu İlayda Çelik ve  Ezgi Yıldırım kahramanlık şiirleri okunmasıyla devam eden program, yine Molla Kerim’in torunu Gizem Gök’ün  şehitler için okuduğu şiir, duygulu anlar yaşattı.
Yarbay Şemsettin Mahalle Muhtarı Celal Coşkun'un okuduğu şiirle duygusal anlar yaşandı.
Açılış konuşmasını yapan Sıraköy Muhtarı Gürsel Bolat, Molla Kerim ve silah arkadaşlarını rahmetle andıklarını söyleyerek, anma programı düzenledikleri için Belediye Başkanı Şevket Can’a teşekkür etti.

Milli Mücadele döneminin, milli tarihimizin en kritik dönemlerinden birisi olduğunu dile getiren Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Molla Kerim ve silah arkadaşlarının Tarsus’un ve bölgenin kurtuluşunda önemli kahramanlıklar gösterdiğini, Çeliktaş Müfrezesi Komutanı Molla Kerim ve Kuvva-i Milliye Şehitlerini rahmetle andıklarını ifade etti.

Başkan Can, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Molla Kerim ve şehrimizde Kuvva-i Milliye şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle şükranla minnetle anıyorum. Cenabı Allah mekanlarını cennet eylesin ve ruhları şad olsun diyorum. Cenabı Allah ülkemizde bir daha İstiklal Marşı Yazdırmasın. Cenabı Allah ülkemizde ezanlarımızı susturmasın, bayrağımızı indirtmesin. Gerçekten ülkemizin birliğe beraberliğe kardeşliğe ihtiyacı var. 

Yerel yönetim olarak bizlerin görevi sadece yol yapmak park yapmak değil, bizlerin görevi şehrimizde yaşayan bütün vatandaşlarımızı severek, hiçbir insanımızın burnu kanamaması için mücadele etmek, rahat bir ortamda yaşamak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışıyoruz” dedi.

Bütün kırsal mahallelere hizmet götürdüklerini belirten Başkan Can, “Hepinizin bildiği gibi köylerimiz şehrimizin birer mahallesine dönüştü. 2014 seçimlerinden önce köylerimize hizmet Özel İdare tarafından yapılıyordu. Seçimlerden sonra hizmetlerin bir kısmı Tarsus Belediyesi tarafından bir kısmı da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız  Sayın Burhanettin Kocamaz tarafından yapılmaya başlandı. Büyükşehir yasası en fazla köylerimize yaradı. Köylerimizin dün çöpleri toplanmazken bu yasayla birlikte toplanmaya başlandı, dün köylerimiz ilaçlanmıyordu bugün ilaçlanıyor. Muhtarlarımız çok iyi bilir dün 1000 metrekare özel idareden parke aldığı zaman muhtarımız kendini şanslı sayardı. Bizler sayın başkanımız Burhanettin beyle birlikte 94 yılından bugüne kadar Cenabı Allah bu görevi bizlere nasip ettiyse önce rabbimin sonra da sizler gibi köylü vatandaşlarımızın duası ve desteğiyle bu günlere geldik. Bunu biliyoruz ve unutmuyoruz.  4 yılda 70 köyümüzün parke çalışmasını bitirdik. Şu anda parke çalışması Hacıhamzalı Mahallemizde devam ediyor. Parkesi biten köylerimizde park çalışması başladı. İnşallah Cenabı Allah’ın izniyle sizlerin duası ve desteğiyle seçime kadar 129 köyümüzün parkesini bitirmeyi, parkı olmayan köylerimize de park yapmayı hedefliyoruz.
Şu anda halı saha, Pazar yeri, çay bahçesi, taziye evi, cami inşaatlarımız bu yılın sonunda bitecek. 50 milyonluk asfalt ihalesini bu ay içinde gerçekleştirdik, önümüzdeki hafta içerisinde sözleşmeyi imzalayacağız. Ağustos’un 15’inde köylerimizde besmeleyi çekip 2 soğuk asfalt ekibimiz çalışmaya başlayacak, Aralık ayına kadar köylerimizde parke yapılmayan, soğuk asfalt ihtiyacı olan köylerimizin asfalt ihtiyacını bitirmiş olacağım. Tarsus’ta herkesi ev’lendireceğim, Tarsus’ta ev’lenmeyen kimse kalmayacak. Buna az bir zaman kaldı. Ağustos veya Eylül ayında ihalemizi gerçekleştirerek  1. Etapta 200 konut,  2. Etapta yaklaşık 300 konut toplam 500 konutla bu yılın sonunda projemizin temelini atacağız inşallah. Toki’den daha ucuza, daha konforlu evler yaparak hemşerilerimizin hizmetine sunacağım.  Bizim işimiz şehrimizin bütün insanlarını ayrım yapmadan, ayırmadan dini, dili, ırkı, milleti, memleketi, partisi ne olursa olsun rabbimin rızasını kazanmak için gündüz yorulmadan gece uyumadan mesai arkadaşlarımla birlikte çalışma sergiliyoruz. Cenabı Allah sizlerin duasını almayı, sizlerin desteğini almayı bizlere nasip etsin. Önümüzdeki hafta Karboğazı etkinliğimiz var, hepinizi Büyükşehir Belediyemizle birlikte düzenlediğimiz Karboğazı etkinliğimize bekliyorum. Daha sonraki hafta Göçük Köyümüzde incir festivalimiz var. Hepinizi Göçük Köyümüze de bekliyorum. Cenabı Allah böyle güzel günlerde böyle güzel programlarda hep birlikte olmayı bizlere nasip etsin’’ şeklinde konuştu.
Çukurova’nın makus talihini ve Kurtuluş Savaşının kaderini değiştiren başta Gazi Mustafa Kemal, Molla Kerim ve arkadaşları olmak üzere bütün şehitleri rahmetle andıklarını belirten Mersin Milletvekili Baki Şimşek, kimliksizlerin, kişiliksizlerin, manevi atsızların bu duyguları yaşayabilmesinin ve bu duyguları anlayabilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Milletvekili Şimşek, “Molla Kerim’in mücadelesi, vatanın, milletin, bayrağın mücadelesidir. Bugün Molla Kerim’in mezarı bile belli değildir. Fransız her türlü işkenceyi yaptıktan sonra Molla Kerim’i Bac Köprüsünden atmıştır. Değerli kardeşim Şevket Can, Sıraköy’de Molla Kerim’in doğduğu mekanda bu etkinlikleri düzenleyerek yeni nesle, genç kardeşlerimize Kurtuluş Savaşında yaşadıklarımızı, Molla Kerim’in ne için şehit olduğunu yeni nesle anlatma adına, aktarma adına bu etkinlikleri düzenliyor’’ dedi.
Daha sonra söz alan araştırmacı, tarihçi, yazar Cezmi Yurtsever, Molla Kerim’i ve o döneme ait olayları detaylı anlattı.
Program sonunda Tarsus Türk Halk Müziği Derneği sanatçıları, kahramanlık türküleri seslendirerek yürekleri okşadı.
Program sonunda Belediye Başkanı Şevket Can ve Emniyet Müdür Yardımcısı Oğuz Şahin, Şairler ve Yazarlar Dernek Başkanı Doğan Akpınar ve Tarsus Türk Halk Müziği Dernek Başkanı Mehmet Gazi Baydemir’e çiçek takdim etti.
Programda ayrıca Molla Kerim ve silah arkadaşlarına ait fotoğraflar sergilendi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder