KUYUCUOĞLU: SOSYAL MEDYA MESAJLARI NEDENİYLE KAÇ KİŞİ TUTUKLANDI?



CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu,  Anayasaya göre her vatandaşın resmi makamlardan izin almadan haber ve fikir yayma hürriyetine sahip olduğunu belirterek, “Sosyal medya tam olarak bağımsız ve kimseden izin almaksızın haber ve fikir alışverişinin mümkün olduğunun somutlaşmış örneğidir” dedi. Kuyucuoğlu, sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklanan kişi sayısıyla beraat eden kişi sayısının açıklanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, sosyal medyanın, günümüz kitle iletişim araçlarından en önemlisi olan internetin gelişimiyle var olmuş bir platform olduğuna dikkat çekti.

Sosyal medyanın ifade özgürlüğü bakımından kilit önemi olduğunu kaydeden Kuyucuoğlu, “Sosyal medya platformları sayesinde kitleler günlük olaylar karşısında bilgi paylaşımlarını, anlık tepkilerini aleni şekilde duyurabilmekte, siyasal-sosyal olaylara ilişkin görüşlerini açıklayabilmektedir. Bu da iktidarın en etkin denetim şekli olarak kabul edilen kamuoyu denetimi konusunda en kullanışlı ve dolaysız yolun oluşmasını sağlamıştır. Gazete, TV gibi kitle iletişim araçlarının aksine internet kimseye ait değildir, tekelleşmesi mümkün olmayan, mülkiyet anlayışının olmadığı bir sosyal ortamdır. Bu da bireylere kimseden izin almadan görüş açıklayabilme özgürlüğünü bahşetmektedir” dedi.

İfade özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 19. maddesinde tanımlandığını ve güvence altına alındığını kaydeden Kuyucuoğlu,  Anayasa’nın 26. Maddesinde de ‘düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin’ güvence altına alındığını, herkesin ‘resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir alışverişi yapma’ hakkının olduğunu kaydetti.

Kuyucuoğlu, “Sosyal medya bu hususta da önem kazanmaktadır zira bu platform tam olarak bağımsız ve kimseden izin almaksızın haber ve fikir alışverişinin mümkün olduğunun somutlaşmış örneğidir” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, önergesinde şu sorulara yer verdi:
-Sosyal medya üzerinden yapılan yayınlar sonucunda kaç kişi gözaltına alınmıştır?
-Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır?
-Toplamda kaç kişiye para cezası kesilmiştir?
-Düşüncelerini ifade eden vatandaşlarımızın kaç tanesi hakaret olmadığı veya eleştiri sınırlarında kaldığı gerekçesiyle beraat etmiştir?

0 Yorumlar

Yorum Gönder