BERDAN OVASI TAŞKINLARI ÇÖZÜME KAVUŞUYOR



DSİ 6. (Adana) Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen Mersin Tarsus Aynaz ve Kulak Drenaj Pompaları Yenilenmesi işinin sözleşmesi imzalandı.

            Mersin ili Tarsus İlçesinde Kulak ve Aynaz Bataklığı olarak bilinen -1 ile 3 metre kotları arasında yer alan yaklaşık 50 000 dekarzirai arazinin taşkın zararlarından korunması amacı ile yapılan ihale, çok kısa sürede sonuçlandırılarak sözleşmesi imzalandı.

DSİ 6. Bölge Müdürü Mevlüt AYDIN yapmış olduğu açıklamada; “Mersin ili Tarsus İlçesinde Kulak ve Aynaz Bataklığı olarak bilinen 50 000 dekarlık arazi, -1 ile 3 metre kotları arasında yer almaktadır. Taban suyunun çok yüksek olduğu bu saha, 1968 yılı öncesinde göl konumunda bataklık bir alan niteliğindeyken, 1968 yılında DSİ’ce inşa edilerek işletmeye açılan Aynaz Drenaj Pompası ile taban suyu düşürülmüş ve yaz aylarında tek yıllık bitkilerin yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır.1992 yılında Kulak Drenaj Pompası ilave edilmek suretiyle taban suyu kontrol altına alınmıştır.

Ancak, yöre halkı yaz aylarında tek yıllık bitki yetiştirilmesi yerineon iki ay örtü altı sebze yetiştiriciliği yaptığından Kulak ve Aynaz Bataklığında yağış ilebiriken suyun çok kısa kısa zamanda deşarjını zorunlu kılmaktadır.

1968 ve 1992 de devreye alınan pompaların bakım onarımları sürekli olarak yapılsa da yenilenmelerigerektiği ve iki pompa istasyonuna pompa ilavesine ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.  Bu maksatla Bölge Müdürlüğümüzce öncelikle proje ihalesi yapılarak Aynaz Kulak Pompa istasyonlarının projeleri yaptırılmış, daha sonra yapım ihalesi gerçekleştirilerek kısa sürede sonuçlandırılmıştır. 

5.665. 230 TL bedel ile ihale edilen işin 270 günde tamamlanması hedeflenmektedir. Yapılan ihale ile 12 ay örtü altı sebze yetiştiriciliği yapılan 50.000 dekar arazi,  aşırı yağışlarda en az zarar görecek şekilde korunmuş olacaktır. Mersin ilimiz başta olmak üzere ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun.” dedi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder