VEREM VE SSPE HASTALARINA MAAŞ BAĞLANACAK


Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal  kesin tanı konulmuş  verem  ve SSPE (Subacute sclerosing panencephalitis ) hastalarına aylık bağlanacağı müjdesini verdi.

Tarsus Basın  Mensupları Derneğinin,  Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal’ı  ziyaretinde Ünal,  SSPE ve  verem hasrtalarına  maaş bağlanacağı  müjdesini  verdi.  Kaymakamımız  Ünal  konu ile ilgili  olarak yaptığı açıklamada  Sağlık Bakanlığı  ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işbirliği ile tedavileri süren   kesin tanı konulmuş verem ve SSPE hastalarına hem psikososyal destek hemde aylık bin 80  lira  maddi yardım verileceğini bildirdi.

Ünal, Tarsus’ta  33   verem(Tüberküloz)  hastasının  olduğunun  tesbit edildiğini  belirterek, kesin tanı  konulmuş  verem ve SSPE  hastalarının  raporlarıyla  beraber başvuruda bulunmaları  halinde  bu hastalara bin 80  lira  maaş bağlanacağını  söyledi.
SSPE HASTALIĞI NEDİR?
Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Çocuklukta geçirilen kızamığın ağır ya da hafif olması SSPE oluşumu riskini etkilemez. Hatta döküntü olmadan (gizli) geçirilmiş kızamıklardan sonra da SSPE olabilir. Kızamıkların %20’ye varan bir oranı döküntü olmadan seyretmekte ve tanı almamaktadır.
Kızamık hastalığının ülkemizde halen görülmesi, hatta salgınlara yol açması nedeniyle SSPE de ortadan kaldırılamamaktadır.
Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.
SSPE, ( Subacute sclerosing panencephalitis )  temel düzeyde açıklayacak olursak kızamık virüsü enfeksiyonunun (beyin iltihabı) sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kızamık veya kızamık benzeri bir virüsün sebep olduğu az rastlanan  ölümcül bir nörolojik hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Hastalık kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir.
SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde  rastlanan bir hastalıktır.Hastalık yetişkinlerde de görülmekle beraber erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha sık rastlanmaktadır.

SSPE hastalığının ilerlemesi ise 4 aşamada meydana geliyor: 
 1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik
 2. Dönem: Sıçramalar başlıyor. Tek başına yemek yiyemiyor
 3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale geliyor. Burundan sıvıyla besleniyor
 4. Dönem: Komaya giriyor. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.

0 Yorumlar

Yorum Gönder