İNÖNÜ-CHURCHİLL GÖRÜŞMESİNİN 75. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI


İnönü-Churchill Yenice görüşmesinin 75. yıl dönümü düzenlenen programla kutlandı.
2. dünya savaşı sırasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in Yenice İstasyonu'nda bir tren vagonu içerisinde yaptıkları tarihi görüşmenin 75. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Yenice Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan etkinliğin ardından bando eşliğinde yürüyüşe geçen protokol üyeleriİnönü-Churchill Barış Parkı Salonu’nda düzenlenen programa katıldı.
30 Ocak 1943'te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in buluşması ile Türkiye’nin 2. Dünya savaşına girmediğini belirten bir konuşma yapan Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, Yenice’nin iki büyük dünya savaşında iki önemli toplantıya ev sahipliği yaptığını söyledi.
Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, ‘’İlki 19 Aralık 1921 de yine Yenice İstasyonunda bir vagon içerisinde Fransızların topraklarımızı devrettiği protokoldür. İkincisi ise İngilizlerin Türkiye’yi savaşa dâhil etmek için yapılan baskılar üzerine Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in Yenice istasyonunda yaptıkları 30-31 Ocak1943 teki buluşmadır. Görüşmenin sonucunda Türk heyeti Atatürk’ün “Yurtta sulh dünyada sulh“ ilkesini savunmuş ve barıştan yana tavır sergileyerek ülkeyi savaşa sokmamıştır. Tarihi barış görüşmesine ev sahipliği yapan Yenice’den başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada barış huzur ve kardeşliğin daim olduğu ve savaşların yaşanmadığı bir dünya diliyorum“ şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi (E. Büyükelçi) Prof. Dr. Ali Engin Oba’ya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.
Daha sonra 2. Dünya Savaşı sırasında Ankara’daki Casusluk Olayları ve İngiliz Büyükelçiliğindeki Casusluk Olayını anlatan ‘5 Parmak’ isimli 1952 Yapımı Filminin gösterimi yapıldı.
Filmin gösteriminin ardından görüşmenin yapıldığı Beyaz Vagonu gezen protokol üyelerinin anı defterini imzalayıp fotoğraf çektirmesiyle program son buldu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder