TARSUS’TA KURTULUŞ COŞKUSU


BAŞKAN CAN, “TARSUS, ÇUKUROVA’NIN İŞGALİNE KARŞI İLK BAŞ KALDIRIŞ HAREKETİNİN ADIDIR”
 Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşu’nun 96’ncı yıldönümü coşkuyla kutlandı.
Etkinlik, Aznakay Parkı önünde başlayan kortej yürüyüşü ile başladı.
Yürüyüşe Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Garnizon Komutan Selim Onaran, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılınç, İlçe Jandarma Komutanı Mahmut Erin,  Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, siyasi parti temsilcileri, Kuvayi Milliyeciler ve Muharip Gaziler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyet Alanındaki törene geçmeden önce Tarsus Şehitliğine geçilip dualar okundu. Daha sonra Cumhuriyet Alanındaki tören Atatürk Anıtına Çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşundan bulunulmasıyla başladı.
Tarsus’un Çukurova işgalinde ilk hareketi ve baş kaldırışın yaptığı kent olduğunu söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus’un düşman işgalinin yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını söyledi.
Başkan Can, ““Bundan tam 96 yıl önce  atalarımız, kirli Fransız çizmeleriyle işgal edilmiş bu toprakları Karboğazı’ndan başlatılan bir kuvvayı milliye hareketiyle temizlemiş, bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşama iradesini ortaya koymuş, Türk’ün bir ve beraber olduğunda asla esir edilemeyeceğini, boyunduruk altında yaşayamayacağını dost, düşman tüm dünyaya haykırmıştır.
Bu gün, Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş mücadelesinde, esareti tarihin hiçbir döneminde kabul etmeyen Türk milletinin Tarsus’ta  ateşle imtihan olduğu gündür.  Bugün ‘’ya istiklal, ya ölüm’’ diyenlerin, gelecek nesiller için, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, ölümü seçtikleri gündür. Tarih sahnesine çıktığımızdan beri bu aziz milletin düşmanı hiç tükenmemiştir. Asya bozkırlarında at koştururken, tarih sahnesinden sileceklerini sandıkları bu Milleti Ergenekon dağına hapsetmişlerdir. Ama Türkün gücü ve aklı demiri eritmeye yetmiş, tekrar dünyaya hakim olma düşüncesini gerçekleştirmiştir.
Bizler bin yıl önce, Hayatta kalmak için değil, ayakta kalmak için, Ata Yurdumuz orta Asya’dan Anadolu’ya çıktık, Bin yıl önce Orta Asya’da açlığı, Çin’de ihaneti gördük. Ata yurdundan yola çıkarken Atımızın terkisine Devlet Töresini ve bağımsızlık aşkımızı aldık. 16 devlet kurarak dünyaya yön verdik, çağ açıp çağ kapadık.
Biz kırk çeriyle Çin sarayını basan Kürşad’ız. Biz Malazgirt ovasında Sultan Alparslan’ız. Fatih Sultan Mehmet Hanın sancağında, İstanbul surlarında bayrağı yere düşürmemek için, sayısız okların bedenine saplandığı Ulubatlı Hasanız…
Söz konusu vatan olduğunda 276 kiloluk mermiyi ‘’ya Allah bismillah’’ diyerek kaldıran Seyit Onbaşıyız. Zalimlere karşı Yavuz, mazlumlara karşı Yunus , Hoca Ahmet Yesevi Dergahında alpereniz. Mevlana’da hoşgörü, Hünkar Hacı Bektaşi Veli’de kardeşiz. Biz Pir Sultan Abdalda semah, Aşık Veysel’de kara toprak, Neşet Ertaş’ta tertemiz Anadolu’yuz. Biz, Edirne’den Hakkâri’ye, İzmir’ den Van’a kadar; Ay yıldızlı bayrak altında Anadolu’yu yurt tutan büyük Türk Milletiyiz. Biz ‘’vatan bir bütündür, parçalanamaz ‘’diyerek, Türk milletinin bağımsızlığı için Arıburnu’ndan Anafartalar’a atılan ve Türklerin son vatanını, Anadolu’yu düşmandan temizleyerek Cumhuriyet’imizi kuran Mustafa Kemal Atatürk’üz.
Atalarımızın kanları ile sulanan bu aziz vatanla ilgili emelleri olan dahili ve harici düşmanlar bilsinler ki; Yaşadığımız onca şeye rağmen,  kurtuluş savaşında olduğu gibi  Mücadele gücümüz, azim ve kararlılığımız bir nebze olsun değişmemiş aksine artmıştır., Kurtuluş Savaşı’nda hangi tokadı yedilerse 15 Temmuz 2016’da hangi şamarı yedilerse ne yaparlarsa yapsınlar döktükleri kan gölünde boğulup yok olup gideceklerdir. Birilerinin Taşeronluğunu Yapanlar İyi Bilmelidir Ki, Milletimizin Mayası Tanrı Dağlarında Yoğrulmuş, Hira Dağında Pişirilmiş Ve Anadolu’da Yek Bir Vücut Olmuştur. Bin Yılı Aşan Kardeşliğimiz Ay Yıldızlı Bayrağımızın Altında Perçinlenmiştir. Bizim milletimizin büyüklüğü işte şanlı geçmişinden gelir. Şanlı bayrağımızı bayrak yapmak için kan akıttık. Şanlı yurdumuzu vatan yapmak için, uğrunda sayısızız can verdik. Değil biriniz; üçünüz, beşiniz topunuz üstümüze gelse; vatan için, bayrak için, milletimizin birliği için, 96 yıl önce olduğu gibi, bugün de hiç düşünmeden, seve seve canımızı vermeye hazırız.
Çünkü bizim için: “Türk milleti birdir, bayrak tekdir, vatan namustur, devlet şereftir’’
Ülkemizin tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek dil ve tek devlet anlayışına yönelik her türlü terör örgütünün, Fetö, PKK, Işid, PYD ve YPG’nin iş birliği ile yaptıkları hain saldırılar ülkemizi bölemeyecektir.  Türk tarihinde unutulmaz başarılara imza atan büyüklerimizin unutulmamasını diliyorum. Bizler, Büyük Önder Atatürk’ün bizlere emanet ettiği vatanımızın bütünlüğünü korumak için, birlik ve beraberlik içinde bulunmalıyız. Onun çizdiği yolda ilerleyerek ve Onun değerlerine sahip çıkarak, bize yakışanı yapmalıyız. Bütün Tarsus halkının  kurtuluş gününü canı gönülden kutlayarak, bu coşkuyu doya doya yaşamalarını temenni ederim. Bugün Ayrıca bugün İstiklal Marşı şairimiz merhum M. Akif Ersoy’un vefatının 80.’nci yıldönümü. Merhumu rahmetle, minnetle şükranla anıyor, mekanı cennet olsun.  Sizleri bir kez daha saygıyla selamlarken, bayramınızı kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
Daha sonra söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,  “Bu güzel kentimizin kurtuluşunun 96. Yıldönümünü kutluyor, bu kurtuluşta emek çeken can veren, kan veren bütün şehitlerimizi saygıyla minnetle anıyorum. Belediye Başkanımız Orta Asya dan bu güne kadar Türk Milletinin yaşadığı safhaları Tarsus un kurtuluşunu ülkemizin kurtuluşunu ve bu uğurda can veren kan veren bütün şehitlerimizi ve özellikle de Atatürk’ümüzü çok güzel veciz sözlerle ifade etti. Bu topraklar bu millete spor totodan ya da ikramiye ile çıkmadı. Bu topraklarda bugün bizler hür ve bağımsız olarak yaşıyorsak bunun bir sebebi var. Bize bu toprakları hür ve bağımsız olarak bırakan ceddimiz çok büyük mücadeleler verdi. Biz 1071 le Anadolu ya geldik, bu toprakları yurt edindik. O günden bu yana bu topraklar üzerinde yaşayan bütün insanlarla biriz beraberiz kardeşiz ancak bizi bu topraklardan çıkarmak için defalarca haçlı seferleri uygulandı ve halen bu haçlı seferleri devam etmekte. Bu topraklarda Türk varlığını yok etmek için bütün Avrupa yedi düvel bir mücadele içerisinde. İslam alemi içerisinde bulunduğu durum aslında hedefin Anadolu olduğunu gösteriyor. Bizlerin her zamankinden daha fazla uyanık olmaya mecburiyetimiz var. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Biz belki 1071 le Anadolu ya geldik ama bu bölgelere Türk Milleti olarak adalet getirdik barış getirdik huzur getirdik kardeşlik getirdik.
15 Temmuz Türk tarihinde unutulmaması gereken bir hainlik girişimi. Bu ülkedeki insanları birbirine kırdırmak isteyen isterse Allah desin isterse İllallah desin Türk Milletini  her zaman karşısında bulacaktır.
Ben sizlerin bir kez daha bu güzel kurtuluş gününü tebrik ediyorum. Birlik ve beraberliğimize barış ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

Program daha sonra öğrenciler ve bir muharip gazinin şiir okuması, Halk Oyunları, Mehteran ve Kilis Davul gösterisi ve geçit töreni ile bitti.

0 Yorumlar

Yorum Gönder