ARATOS EMEK ÖDÜLÜ DR.HALUK BOZDOĞAN’IN


Aratos dergisi 2011 yılında vermeye başladığı "Aratos Ödülü" bugüne kadar sadece kültür sanat alanında veriliyordu. Bu yıl ilk kez, sendikal mücadele başta olmak üzere, toplumsal ve siyasal alanda emek vermiş kişi ve kuruluşlara da "Aratos Emek Ödülü" verilmeye başlandı.
Aratos Dergisi Kültür Sanatevi Danışma ve Seçici Kurul, önerilen isimler üzerinde yaptığı değerlendirmede, 2017 “Aratos Kültür Sanat Ödülü” Osmaniye’de yaşayan ve halkbilimi alanındaki çalışmalar yapan yazar İbrahim Çenet’e, “Aratos Emek Ödülü” ise Tarsus’ta halkın gönlünde taht kurmuş Dr. Haluk Bozdoğan’a verilmesini uygun gördü.
“Aratos Ödülleri” töreni Tarsus’ta Aratos Kültür Sanatevi’nde yapıldı. Tarsus’ta 2004 yılında yayın hayatına başlayan Aratos  tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisi 2016 yılı “Aratos Ödülleri” verildi. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos’tan alan dergisinin bu yıl ki “Aratos Kültür Sanat Ödülü”, 1960’lı yıllarda üniversitede de okurken devrimci mücadele içerisinde yer almış, Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’larla arkadaşlık etmiş, Yılmaz Güney ile cezaevinde yatmış, yaşamının bir bölümünü yurt dışında politik mülteci olarak geçirmiş olan, halkbilim alanında yaptığı çalışmalar ve kitaplarla, yaşadığı Çardak Köyünde 10 yıldır düzenlediği “Özgür İnsan Festivali”yle toplumsal ve kültürel yaşama katkılarından dolayı yazar İbrahim Çenet’e verildi.
Bu yıl “Aratos Emek Ödülü ise, uzun yıllardır Tarsus halkına özverisiyle sağlık alanındaki hizmetlerinden dolayı ve kentin kültür sanat yaşamına yaptığı değerli katkılar nedeniyle ilerici, emekten yana ve aydınlanmacı insan Dr. Haluk Bozdoğan’a verildi.
Bu dersin ardından ödül törenine geçildi. Aratos dergisi yönetici Uğur Pişmanlık, “Aratos Ödülleri”nin toplumsal yaşama, kültür ve sanata ilerici bir perspektifle bakan aydın kişi ve kuruluşlara verdiklerini belirtti. Bu ödülleri öncelikle Tarsus’a vermeye başladıklarını ama bundan sonra Çukurova bölgesi ve ülke genelinde de bu ödülleri vereceklerini belirtti.
Aratos Ödülleri töreninde konuşma yapan İbrahim Çenet, duygu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi, “Aratos Kültür-Sanat ödülü önemlidir, çok anlamlıdır. Aratos, neredeyse 2500 yıla varan zamanda Çukurova’da, Tarsus’ta yaşamış ve çalışmış bir astronom, şair ve düşün insanıdır. Bu evrensel bilim insanı adına alınan ödülü, yaşamımın önemli bir anısı olarak kabul ediyor. Bu konuda emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum”.
Dr. Haluk Bozdoğan’da konuşmasında “Aratos’tan bana böyle anlamlı bir ödül verilmesinden dolayı mutlu oldum, gurur duydum. Aratos Kültür Sanatevi, ürettikleri ve paylaştıklarıyla bu kente anlam katıyor. Bir hekim olarak ve bu kentin bir yurttaşı olarak güzel insanlar için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Ben herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 Aratos dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık ise 14 yıldır yayımladıkları dergiyi Aratos Kültür Sanatevi’ne dönüştürerek kentin toplumsal ve kültürel yaşamına çok katkıda bulunmayı amaçladıkların vurgulayarak, “Beş yıldır sürdürdüğümüz ödül geleneğini bu yıl da devam ettirerek, 2017 Aratos Ödüllerini Tarsus’a ve ülkemiz kültür sanat, yaşamına emeğin mücadelesine katkıda bulunanlara vermekten onur duyuyoruz” diye konuştu.



0 Yorumlar

Yorum Gönder