KOL KIRILIP YEN İÇİNDE KALMASIN….


112 Acil Hizmetlerde paramedik ve Acil Tıp Teknisyenlerinin  göreve  başlamasıyla, hayati önemde olan bu  birimde  büyük oranda  sıkıntılar yaşanmaya  başladığı  görülüyor.
Görevi;  zor durumdaki  hastalara müdahale ve  hayat kurtarmak olan 112 Acil  servislerinde göreve başlayan yaşları 18 ile  25   arasındaki  bu görevlilerin  büyük bir kısmının tutum ve davranışları,  yaptıkları işin bilincinde  olmadıklarını gösteriyor. ( Görevini  hakkıyla  yapanları tenzih ediyorum)
Bunun en büyük kanıtı da  edindiğim bilgiye  göre, il sağlık  müdürlüğünce yürütülen  70 soruşturmanın  65  tanesi  112 Acil servis  görevlileriyle  ilgili olması.
Hayati önemdeki bu birimde hata  yapanlara gerekli  ve  caydırıcı  yaptırımlar uygulanmazsa daha çok masum insanın canı yanar. Bu nedenle  kol kırılır yen içinde  kalır misali hareket edilmemesi gerekir.  
Bunu  en acı tecrübeyle  aile olarak  biz yaşadık yaşıyoruz.
Kalp krizi geçiren annem için çağrılan  112  ambulansında  olması gereken  2 sağlık  personelinden  biri vakaya  gelmediği  gibi  gelen sağlıkçı da  kalbi ve solunumu duran  hastanın durumunu  olay yerinde tesbit ve  müdahale  etmek  yerine,   vatandaşların  yardımıyla hasta ambulansa  alınırken o kadar rahat ki  sanki gerçek bir hastaya  gelmemiş  tatbikata  gelmiş gibi  hareket ediyor.
Bu ambulansta paramedik  değil de bir doktor olsaydı adım gibi eminim ki  göreve  eksik  personelle çıkmaz,  göreve  gelmeyen personel de bu kadar rahat  hareket edemezdi.
112 Ambulans 3 kez aranmasına  rağmen  en geç  5 dakikada  gelebileceği adrese 12 dakikada  ancak gelebiliyor.  Kalp krizi geçiren bir hasta için  saniyeler bile   hayati önemdeyken  gerekli  müdahale yapılamadığı için bu süre zarfında annemin  beynine  uzun  süre  oksijen  gitmiyor.
Hasta götürüldüğü  özel hastanede yapılan  müdahale sonucunda kalbi yeniden çalıştırılarak yoğun bakıma alınıyor. Çekilen  difizyon mr’ında  beynin  büyük oranda  zarar gördüğü  ortaya  çıkıyor. Annem hayata tutunabilse bile  ömür boyu solunum  cihazına bağlı ve mideye  yapılan kesiyle dışarıdan  mamayla  beslenecek.
Göreve  gelmeyen,  gelmediği  halde  hasta  teslim  tutanağına  gelmiş  gibi  imza atan veya attıran  bir görevlinin bu yaptığı  insan hayatıyla oynamaktan  başka  bir şey değil.  Bu gibi  insanların  bu meslekte  kalmaları  benzer  olayların  yaşanmasına  davetiye  çıkarmaktan farksızdır.
Olayı  yargıya  taşıdık, umarım insan hayatını hiçe sayan görevliler  hak ettikleri  cezayı alırlar.



0 Yorumlar

Yorum Gönder