ANTEPFISTIĞININ YENİ ADRESİ MERSİN OLACAK


Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere verilen tarımsal destekler meyvelerini vermeye devam ediyor. Son olarak Mut İlçesi’nde bitme noktasına gelen Antepfıstığı üretimi, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalarla yeniden canlanarak kalite ve verimde fark yarattı.
Büyükşehir çalışıyor, Mersin çiftçisi kazanıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, kentin en uzak noktalarına kadar götürdüğü hizmetler üreticilerin takdirini topluyor. Sulamadan eğitimlere, hibe desteklerinden fidan dağıtımlarına kadar sayısız hizmete imza atan Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de bitme noktasına gelen Antepfıstığı üretimini yeniden ayağa kaldırarak, ekonomiye kazandırdı. Yürütülen çalışmalar neticesinde geçen yıllara oranla gözle görülür bir artış yaşanan Antepfıstığı üretimi, Mersin çiftçisine destek oldu.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin’de Yeniliyor Projesi’ dahilinde Mut’un Diştaş, Kayaönü, Geçimli, Yalnızcebağ mahalleleri, Gülnar’ın Kuskan Mahallesi, Silifke’nin Nuru ve Senir mahallelerinden 50 üreticiyi düzenlediği teknik gezi ile Gaziantep’e götürdü.
Önce Gaziantep’te üretimin nasıl yapıldığını gören üreticilere ağaçlarda uygulamalı budama eğitimi verilerek, yanlış bilinen Antepfıstığı ağacı budama bilgileri ortadan kaldırıldı. Daha sonra uygulama parselindeki karagöz zararlısına karşı hazırlanan dal tuzakları kuran Büyükşehir Belediyesi, zararlı çıkışı takip ederek, üreticilere uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu. Bunun yanında uygulama bahçelerindeki eksik olan yerlere yeni Antepfıstığı fidanı dikimi yapılırken, üretimi artırmak için bazı özel teknikler sonucunda elde edilen erkek tozları ile suni tozlama uygulaması gerçekleştirildi. Uygulama bahçelerinde zararlıların çıkışı ve ekonomik zarar eşiği seviyesini takip etmek için kurulan feromon tuzaklar bahçelere asılırken, buralarda kullanılan zirai ilaçlar da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere bedelsiz olarak temin edildi. Son olarak verimi artırmak ve iç doluluk oranını maksimum seviyeye getirmek için erkek gözleri aşılayan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, modern yetiştiricilik teknikleri sonucunda bu yılki verimde önemli ölçüde artış sağlarken, gelecek yıllarda kaliteli verimin daha da artacağını tespit etti.
“Burhanettin Kocamaz ismi çiftçilere umut oluyor”
Bahçesine Büyükşehir Belediyesi ekiplerince müdahalelerde bulunulan Geçimli Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Bakır, “Sezon başından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği teknik ekipler gübreleme, budama, aşılama, tozlama gibi konularda bizlere yardımcı oldu. Hem kendileri uygulamalarda bulundu hem de bize öğrettiler. Önerilerde bulundular. Yaprak psillası hastalığından muzdariptik ama Büyükşehir Belediyesi sayesinde artık bu sorunu da ortadan kaldırdık. Şu anda bahçelerimiz gördüğünüz gibi gayet güzel ve hem verim hem de kalite çok iyi durumda. Büyükşehir Belediyesi el atmadan önce verim düşüktü ama verimin artması çalışmalarının yanında Antepfıstığı Kavlatma Makinesi de kurarak bizlere destek oldu. İleriye dönük hem pazarlama avantajımız olacak hem de verim kazancımız olacak. Bu yüzden mutluyuz ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Başkan Burhanettin Kocamaz’ın yaptığı yardım ve desteklerden memnunuz ve devamını istiyoruz. Her zamanki gibi Burhanettin Kocamaz ismi biz çiftçilere umut oluyor” sözleriyle yürütülen çalışmaları değerlendirdi.
“Aman gitmeyin diyoruz”

Kilometrelerce uzakta bile kendilerini gören birileri olduğu için mutlu olduklarını belirten Geçimli Mahallesi sakinlerinden Mustafa Çeçen de, “Ben emekliyim ve ufak bir bahçem var. Gücüm yettiğince burada üretim yapıyordum. Ama sağ olsunlar Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz bizlere ilgi gösterdi ve ben de kendisine çok teşekkür ediyorum. Ekiplerini buralara kadar gönderiyor ve bizleri mutlu ediyor. Bahçemizde önceden üretim çok düşmüştü.  Ama şimdi daha da iyi olacağına kanaat ediyoruz. Çünkü Büyükşehir Belediyesi gübrelerimizi verdi, kendileri geldi ilaçlamamızı yaptı. Sürekli buralara kadar gelerek, kendileri birebir ilgilendi. Hatta bizim haberimiz yokken bile gelip, bizim bahçelerimizi inceleyip çalışmışlar. Üretim çok iyi oldu. Verdikleri gübreler, ilaçlar sayesinde üretimimiz yeniden ayağa kalktı ve bahçemiz canlandı. Bu destek iki yıl boyunca sürecekmiş ama biz ‘Aman gitmeyin’ diyoruz. Çünkü gördük ki bizim burada varlığımızı bilen birileri varmış. Allah razı olsun herkesten. Benim burada ağacım azdı ama yine sağ olsunlar arkadaşlar fidanlar da getirip bahçemize diktiler. Gelecekte de bu ağaçlardan ek verim alacağız. Yani bizim bitme noktasına gelen Antepfıstığı üretimimiz, Büyükşehir Belediyesi sayesinde çok kaliteli ve bol hale geldi. İleride de bu destekler sayesinde daha da artacağına inanıyoruz. Çünkü gelip el attıkları ağaçlarımızda çok büyük üretim farkı var. Artık biz eski usul üretimden yeni nesil üretime geçmiş olduk. Biz bir şey bilmiyorduk ama şimdi her şeyi öğretiyorlar. Allah Büyükşehir Belediye Başkanımız ve elemanlarından razı olsun” diye konuştu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder