BAHAR DEPRESYONU

Mart ayı geldi , kış bitti ve güneş bizi sokaklara çağırmaya başladı. Bu kimileri için dört gözle beklenen günler kimileri için ise istenmeden bir sorun haline geliyor. Baharın gelmesi ve güneş ışığına maruz kalma ile vücuttaki melatonin hormonu dengesi değişir. Melatonin Hormonu beyinde bulunan epifiz bezinden özellikle geceleri ( karanlıkta ) salgılanan bir hormondur. Bu hormon triptofan adı verilen bir aminoasitten elde edilmektedir. Triptofan, vücutta sentezlenemeyen dışardan alınması gereken bir aminoasittir ve seratonin hormonunun sentezlenmesinden de sorumludur. İlkbahar ve yaz aylarında güneş ışığı seviyesinin ve süresinin artması, gün içerisinde uyanık kalma sürenizi arttırmanız yönünde vücudunuzu uyararak vücudunuzun iç saatini bozabilir. Sarkadiyen ritimdeki bozulma da depresyon duygularına yol açabilir.
Dengeler değişince genellikle genetik olarak depresyona yatkın olan kişilerde ve daha önceden depresyon hikayesi olan kişilerde , bipolar (iki uçlu duygu durum bozukluğu) tanısı olan kişilerde kendini umutsuzluk,kaygı,enerji kaybı,kollarda ve bacaklarda ağırlık hissi,sosyal geri çekilme,aşırı uyuma,aktivitelere karşı ilgi kaybı,iştah değişikliği, özellikle karbonhidrat oranı yüksek gıdalar tüketme isteği,kilo artışı,konsantre olmada güçlük çekme gibi durumlarla gösterebilir.
Bahar yorgunluğuna yakalanmamak ya da kurtulmak için neler yapabiliriz?
Işık terapisi en etkili yöntemlerdendir . Mevsimsel olarak oluÅŸan duygusal durum bozukluÄŸunu tedavi etmek için ışık kutusu denilen bir cihazdan yapay ışığa maruz kalarak uygulanan bir yöntemdir. Bunu bulma imkanımız yoksa ilk olarak açık havada , gün ışığında kısa egzersizler ve yürüyüşler yapılmalıdır. Düzenli beslenme, düzenli uyku saatleri de etkilidir. Beslenmede taze sebze , meyve , tahıl ve baklagiller , kuru yemiÅŸler ve bitki çayları serotonin alımını arttıracağı için tavsiye edilmektedir. Güne erken baÅŸlayıp saÄŸlıklı bir kahvaltı yapmak , egzersiz yapmak alınacak en güzel önlem olmakla beraber her zaman yaÅŸam kalitemizi de arttıracaktır. Psikolojik açıdan bakıldığında “baharda herkes mutluyken bile bana böyle oldu” demek yerine, “hayatımda bir sürü olumlu ve olumsuz olay oldu, hepsi gibi bu da geçecek” düşüncesi, size olaylar karşısında kontrolde olma hissi saÄŸlar ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Kendinizi pozitif düşünerek , cümlelerinizi olumsuz olduÄŸunda durdurmak ve tam tersini söyleyerek telkinler vermek de bir yöntemdir. Eve kapanmak yerine doÄŸaya ,aileye , dostlara ve en önemlisi kendi iyi olduÄŸumuz yönlere yönelmek gerekmektedir. Kendimize bir hobi bulmak ve bu alanda en iyiyi yapmaya çalışmak , bizi kendi içsel çöküntülerimizden her zaman korur.
Baharın tadını çıkarmanız dileklerimle .
Psikolog Sinem Özhazinedar
Lotus Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi
lotuspskdanismanlik@gmail.com



0 Yorumlar

Yorum Gönder