ŞİMŞEK: ‘’MERSİN SELAM DEĞİL, PARA BEKLİYOR.”


MHP Mersin Milletvekili Baki ŞİMŞEK; Mersin'de yaşanan sel afeti ve Mersin'in sorunları hakkında TBMM Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmada Mersin’in acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini tekrar belirterek; Türkiye'nin yoğun gündeminde, Anayasa görüşmeleri devam ederken Mersin yaklaşık bir aydır doğal afetlerle mücadele etmektedir. Fırtına, don, kar ve sel Mersin'i esir almıştır. Mersin'de Karayolları, Devlet Su İşleri, AFAD ve ENERJİSA sınıfta kalmıştır. Sayın Bakanımız ENERJİSA'ya teşekkür ediyor yapılan çalışmalardan dolayı. ENERJİSA on beş günde 5.500 şikâyet almıştır. Şu anda Mersin’de  elektriği kesik olan -köyleri bırakın- ilçeler vardır Maalesef, ENERJİSA, bırakın kışı yazın bile elektrikle ilgili sıkıntıları çözememektedir. Mersin'de 805 tane muhtar vardır. Buradan sayın milletvekillerine sesleniyorum: Herhangi bir muhtarı arasınlar, "ENERJİSA'dan memnun musunuz, değil misiniz? Elektrik kesintileri ne durumda?" desinler alacakları cevap kesinlikle "Memnun değiliz." olacaktır. “dedi.
                Karayollarının da; yaşanan afet sonucunda sınıfta kaldığını belirten ŞİMŞEK “ “Karayolları Ankara-Mersin yolunu bile açık tutamamıştır. Dün saat 13.00'te Ankara'dan çıkan Mersin'e ait bir otobüs firması sabah dörtte Mersin'de olabilmiştir .Yoğun kar yağışının yaşandığı bölge Ulukışla ve Gülek arasıdır, toplam 40-50 kilometrelik bir yerdir. Ama, maalesef bu 40-50 kilometrelik bir yerde 15-20 santim kar yağıyor, yol kapanıyor “dedi. 
Mersin'de yaklaşık şu anda 136 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını, DSİ’nin dereleri temizlemediğini ve ıslah etmediğini ayrıca Pamukluk barajının da halen bitirilmediğni belirten ŞİMŞEK; “Devlet Su İşleri maalesef dereleri temizlememiş, dereleri ıslah etmemiştir.Sayın Bakan bize söz verdi buradan "2018 yılında Pamukluk Barajı bitecek, buradan sulama gerçekleştirebileceğiz." dedi. Yalnız, Sayın Bakanımı ben buradan uyarıyorum, 2017 yılının Ocak ayında uyarıyorum. Gelecek yıl ocak ayında inşallah yine Allah ömür verecek, Sayın Bakan da, biz de burada olacağız ama karınca hızıyla gidiyor. Pamukluk Barajı'nın bu çalışmayla maalesef bitmesi mümkün değildir.” dedi.
Doğal afetle ilgili çiftçilerin vergi ve SSK borçlarını ertelediklerini söyleyen Sayın Bakan’ın sözlerini değerlendiren MHP Mersin Milletvekili Baki ŞİMŞEK ; “Hepiniz bilirsiniz, bu bölgede çiftçilik yapan milletvekillerimiz de vardır: Çiftçilerin çoğunluğu küçük tarım işletmesidir, bunların çoğunluğunun vergi mükellefiyeti yoktur, kendi imkânlarıyla karınca kararınca karnını doyurmaya çalışan insanlardır. Bunların sadece tarım BAĞ-KUR'u vardır, tarım BAĞ-KUR'unda zaten aralık ayında borcu olanlar yapılandırılmıştır. Yani, Hükûmet bugüne kadar Mersin'de afetle ilgili hiçbir şey yapmamıştır, yalnız çıkıp "Vergi ve SSK borcunu yapılandırdık." diye açıklama yapmıştır.
Yapmışsanız çıkar buradan açıklarsınız, dersiniz ki Mersin'e afetten bu tarafa 10 trilyon para gönderdik, 20 trilyon para gönderdik. Şu anda zarar 175 trilyondur, devletin resmî tespiti budur. Mersin'de doğal afetten dolayı 175 trilyonluk zarar mevcuttur. Biz Hükûmetin, bölgeye selam, sevgi ve muhabbet göndermesini istemiyoruz. Kimse selamla kelamla gübre vermiyor, ilaç vermiyor, tohum vermiyor. Çiftçilerin dertlerine derman olmalarını bekliyoruz. Hükûmet eğer bu yıl tedbir almazsa kabak ve patlıcan fiyatı et fiyatını geçecektir.    Mersin hali dünyanın en büyük ikinci halidir. Mersin halinde şu anda sevkiyat yoktur. Mersin Komisyoncular Derneğiyle görüşebilirsiniz, Mersin haline sorabilirsiniz. Çiftçiye destekleyen Mersin halindeki esnaflardır.Çiftçilerle beraber haldeki esnaflar da bu olaydan mağdur olmuştur. Haldeki esnafların da gerek Ziraat Bankasına gerek özel bankalara olan borçları mutlaka yapılandırılmalıdır. Ayrıca, dün itibarıyla yine Anamur, Ören, Kalınören, Emirşah, Kızılaliler, Bozyazı, Kaledibi ve Tekeli mahallelerinde de hortum olmuştur, yüzlerce muz serası yerle bir olmuştur. Bunlarla ilgili de sadece tespit yapılmasıyla kalınmasını istemiyoruz.” dedi.

Konuşmasının son kısmında yaralara merhem olacak tedbirin alınması, Mersin’in unutulmaması gerektiğini belirten MHP Mersin Milletvekili Baki ŞİMŞEK sözlerine şöyle son verdi. Yaralara merhem olacak tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Sayın Bakanımızdan ve Hükûmetimizden bu yoğun gündem içerisinde Mersin'i unutmamalarını... Biz hep çıkıp söylüyoruz buradan ama maalesef, Tarım Bakanı hâlen bölgeye gitmedi. Türkiye'nin en büyük yaş sebze meyvesini üreten bir kentte bu kadar büyük bir afet oldu, Tarım Bakanı o bölgeye gitmedi. Mersin'de yaşanan afet, Karadeniz'de olsa Bakanlar Kurulunu Karadeniz'de toplardınız. Mersin'e duyarsız kalıyorsunuz. Mersin selam değil,parabekliyor.”dedi.    

0 Yorumlar

Yorum Gönder