ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİ BAŞLADI


Mersin'de çöplerin geri dönüşümünden enerji üretmek ve maksimum fayda sağlamak için yapılan ‘Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri Düzenli Depolama Sahası Yapım ve İşletilmesi’ projesinin tamamlanmasında büyük mesafe kat edilmiştir. Proje ile birlikte çöplerin bundan böyle çöp olarak görülmemesi gerektiğini Mersinin çöpünden tam bir yıldır elektrik enerjisi üretildiğini ve budan sonraki aşamada da  geri dönüşüm ayırma tesisleri, sera ,balık üreticiliği ve kompost gübre üretimi ile atıklardan maksimum fayda sağlanması olacaktır. Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, yatırımların tamamlanması ve tesislerin işletilmesi sürecinde istihdama da büyük katkı sağlandığını söyledi.
Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile 30 Ekim 2014 tarihinde yapılan "Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri Düzenli Depolama Sahası Yapım ve İşletilmesi" sözleşmesi yaptıklarını anımsatarak, "04 Kasım 2014 tarihinde Mersin merkez, Silifke ve Tarsus katı atık sahalarının işletmesini üstlenerek Mersin genelinde faaliyetlerimizi başlattık” dedi.
ARTIK ÇÖPLER KATI ATIK OLARAK GÖRÜLMEYECEK
Tesislerin işletmeye alınmasıyla artık çöplerin çöp olarak görülemeyeceğini vurgulayan Yürekli, ülkemizde birçok şehirde özellikle İstanbul ve Ankara katı atık sahalarında uygulanan projelerde görev almış, konusunda iyi olarak bilinen Alman firmasıyla fizibilite çalışmalarını başlattıklarını anlattı. Cihan Yürekli, "Öncelikli olarak Elektrik Enerjisi üretimi ile ilgili olan yatırımlarımızı başlattık ve tamamladık. Çünkü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ÇED gerekli değil yazısı ile yapılabilen yatırımlardı. Sözleşmemizde Elektrik enerjisi üretimi 5 MW olarak belirtilmiş,  şirketimiz bunun iki katı olan10 MW gücündeki biyo kütle elektrik santralini 7 ay gibi kısa bir sürede işletmeye almış ve ürettiği elektrik enerjisini tesis etmiş olduğu 5 km yer altı kablolu enerji nakil hattı üzerinden ulusal elektrik şebekesine aktarmayı başarmıştır” dedi.
MERSİN’DE İŞSİZLİK ORANI DÜŞECEK
Yatırımların gerçekleştirilmesi ve tesislerin işletilmesi sürecinde Mersin’de istihdam olanağı sağlayarak işsizlik oranının düşürülmesinde ciddi katkı sağladıklarını  ve bu katkılarının devam edeceğini belirten Yürekli, "Yıllık 87 milyon 600 bin kwh elektrik enerji üretimi ile yaklaşık 43 bin konutun ihtiyacı karşılanmaktadır. Mersin’in Mut, Gülnar, Bozyazı, Aydıncık ve Çamlıyayla ilçelerinin ihtiyaçlarına cevap verilmektedir. Şirketimiz enerji açığının ve  cari açığın azaltılmasına küçümsenemeyecek bir katkı sağlamaktadır. Yeni yatırımlarımızla bu katkıyı arttırarak sürdürme  çabası içerisindeyiz” diye konuştu.
MERSİN’E BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAĞIZ
Sözleşme gereği şirketin atık bertaraf ve elektrik enerjisi satışından elde edilen gelirlerin yüzde 42’sinin Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne verildiği bilgisini paylaşan Yürekli, "Benzer iş olarak sözleşmesi yapılmış doğumuzda bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi yüzde 1, batımızda yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi yüzde 1 ve Başkentimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi yüzde 0 pay alırken Mersin Büyükşehir Belediyesi ise; Türkiye için rekor bir rakamla  yüzde 42 pay alarak kamu adına çok karlı bir sözleşme yaptığı aşikardır. Bugün itibarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesine aylık 900 bin TL katkı sağlamaktayız. Yatırımların tamamlanmasıyla bu rakamın aylık 1milyon 500 bin TL olması beklenmektedir. Başka bir ifadeyle:  yılda üç adet  Mersin Demokrasi Bat-Çık projesi yapımını sağlayacak kadar bir katkı sunacağız” ifadelerine yer verdi.
2016 YILI SAĞLIKLI ŞEHİRLER ÖDÜLÜNÜ ALMAYA HAK KAZANDIK

5 adet atık aktarma tesisi inşa etmek suretiyle Mersin Büyükşehir Belediyesine teslim edileceğinin de altını çizen Cihan Yürekli, “Önümüzdeki ay tamamlanarak teslim edilecek olan Erdemli İlçemiz Limonlu atık aktarma istasyonudur. Sırasıyla Çamlıyayla, Yenişehir İlçeleri ve diğerleri takip edecek olup toplamda 6 milyon TL’yi bulacak yatırımlar tamamlanarak Belediyemize hibe edilecektir. Şirketimiz alanında öncü firma konumundadır. Ülkemizde incelendiğinde alanında elektrik kurulu gücü olarak 3. sıradadır. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu proje ile Mersin Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı sağlıklı şehirler ödülünü almaya hak kazanmıştır” şeklinde konuştu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder