PSİKOLOG KİMDİR , NE YAPAR – NE YAPMAZ ?


PSİKOLOG KİMDİR , NE YAPAR – NE YAPMAZ ?

İnsanın, bir canlı olarak çevresine uyum sağlama ve kendi içinde dengeli bir şekilde gelişme eğilimi vardır. Psikoloji de elde ettiği yasaları yine insana uygulayarak onun davranışlarını açıklamaya, önceden kestirmeye çalışır. Böylece, insana bu gelişim ve uyum sürecinde yardımcı olabilir. ( Wikipedia ) Psikolog ise üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmakla beraber , kendini sürekli yenileyerek ve geliştirerek , etik ilkeler doğrultusunda psikoloji biliminin gerekliliklerini uygulayan kişidir.

Bizde psikolog denilince ilk söylenen maalesef ‘deli doktoru’ olduğudur. Deli ; akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan kişiye denir yani bir hakaret olarak kullanılması da doğru değildir ve psikoloğa sadece akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayanlar değil herkes çekinilecek bir durum olmadan gidebilir. Nasıl bedenimiz yorgun düşüyor ve hastalanıyorsa , zihnimiz de ruhumuz da dinlenmeye ihtiyaç duyar. Günlük hayatın stresi , ilişki ,iş ve okul problemleri , kişinin günlük hayatını sekteye uğratan veya onu mutsuz eden her şey psikoloğun çalışma alanına girer. Bu insanların zayıf ya da hasta olduğunu göstermez.

Psikolog burada bilimsel olarak araştırılmış ve kanıtlanmış yollarla danışana çözüm yolları bulmakta yardımcı olur. Psikolog sihirli değnek değildir , hayatınızı bir dokunuşta düzeltemez. Daha çok sizin kendinizi fark etmenizi , potansiyelinizi ortaya çıkarmanızı sağlar. Psikologların size akıl vermek , öğüt vermek , hayatınızla ilgili kararlar vermek gibi yetkileri yoktur. Psikoterapi , psikoloğun sizinle beraber çıktığı bir yoldur , sebep o ki başkasının zoruyla istenmeden ve psikoloğun dediklerini dinlemeden beklenilen değişim olmaz. Psikologlar için gizlilik temel konudur. Bir psikolog sizden veya anlattıklarınızdan hiçbir şekilde başkalarına bahsedemez. Sizi kınamaz , ayıplamaz . Sizinle ve yaşantınızla empati kurma becerisi kazanmış kişilerdir .

Bunun yanında psikoloğunuz sizinle arkadaş olmaz , arkadaşlarına ve yakın çevresine de psikoterapi yapmaz . Bu durumlar etik değildir. Yolda gördüğünde size selam vermezse şaşırmayın , bu tamamen sizin özel yaşantınıza saygısındandır. Demem o ki , psikolog size , söyledikleriniz ve istedikleriniz doğrultusunda doğru yönlendirme yapabilmek için bir bilim dalı ışığında eğitilmiş kişidir. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik akıldır ve akıl sağlığı bir çok sağlık problemine de destek olur. Akıl sağlığınızı ihmal etmeyin . Akıl ve beden sağlığı tam ömürler dilerim …

Psikolog Sinem ÖZHAZİNEDAR Lotus Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi lotuspskdanismanlik@gmail.com

0 Yorumlar

Yorum Gönder