KONUT ALIM SATIMINDA TAPU HARÇ MASRAFINI SATAN VE ALANIN BİRLİKTE ÖDEMESİ GEREKİRKEN BU YÜKÜ SADECE ALANA ÖDETİYORLAR


Tarsus’ta konut alım satımlarında uyanık müteahhit  ve  konut satanlar kendilerince  uyanıklık yaparak  tapu harç masraflarının  tamamını alıcıya ödeterek vatandaşı  kazıklıyorlar.
Konut alanlar konut bedelinin dışında bazı masraflar da yapıyor. Özellikle alım satım işlemleri için tapu masrafı olarak bilinen tapu harcının da ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı satış bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor. Peki tapu masraflarını kim öder?   Tapu harcı tutarı; alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir.
Tarsus'ta alışıla  gelmiş bir düzen var...’’Tapu harcını yatırmak alıcının işidir’’ deyip bütün parayı ona ödetiyorlar. Aslında böyle bişey yok. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin belirlediği yasaya göre harcın yarısını alıcı yarısını satıcı yatırır. Buradan tüm konut alacaklara  sesleniyorum. Uyanık olun  hakkınızı arayın. Burada  Emlak Komisayoncularına da büyük görev  düşüyor. Sizler yasalara  vakıfsınız, vatandaşlar bilmeyebilir. Her iki taraftan da komisyon alan  sizlerin  alım ve satımlarda  vicdanlı davranarak vatandaşları uyarrmanız gerekir.
Vatandaşın  yediği kazık bununlada bitmiyor. Satın aldığı  dairenin elektriğini bağlatmak üzere Elektrik Kurumuna giden  vatandaş bir şokta burada  yaşıyor. Elektrik tesisatçılarıyla  anlaşan  uyanık  müteahhitler bir kuruş vermeden taptırdıkları dairelerin elektriklerini  çektiriyor.  İşi yapan Elektrikçiye dosyayı almaya  giden vatandaşlardan 400 ile 500 TL arasında  dosya parası isteniyor. Bu düpedüz vatandaşı aldatmaktır.
Bu şekilde aldatılan vatandaşların haklarını kim koruyacak

Yasaları bilmeyen, yıllarca yaptığı birikimin  yetmemesi nedeniyle  konut kradisine yönelen  ve neredeyse çektiği para kadar  faiz ödeyen vatandaşa  bir darbe de siz indirmeyin. 

0 Yorumlar

Yorum Gönder