TÜRKİYE’NİN İHRACATI MAYIS AYINDA 9.6 ORANINDA ARTARAK 12.1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI.


Kalkınma Bakanımız Litfi Elvan, yaşanan olumsuz dış gelişmelere rağman ihracatın Mayıs ayında ivme kazandığını bildirdi. İhracatın 9.6  aranında  artarak 12.1 milyar dolara  uklaştığını bildiren Elvani bu oranın  son iki yılda  aylık bazda gerçekleşen en yüksek artış  oranı olduğunu söyledi.
Yapılan açıklamada Nisan ayında yavaşlayan sanayi üretiminden sonra bu gelişme Mayıs ayında sanayide üretimin tekrar ivme kazandığını göstermektedir. Nitekim, ihracatı en çok artan ürünler motorlu kara taşıtları, makine – teçhizat ve ana metal sanayi gibi imalat sanayii ürünleri olmuştur. AB’ye yönelik ihracatımız Mayıs ayında yüzde 25,1 oranında artış kaydederek toplam ihracatımızdaki payı yüzde 48,5’e ulaşmıştır.
Mayıs ayında ithalatta azalma yavaşlamış ve yüzde 3,8 oranında kaydedilmiştir. Bu veri de Mayıs ayında reel ekonomik aktivitede artan eğilime işaret etmektedir. Bu gelişmelere ek olarak özellikle ihracatımızın çevremizdeki ve bölgemizdeki ülkelerle ilişkiler konusunda yaşanan gelişmelerden de olumlu yönde etkileneceği açıktır. Özellikle Rusya ve İsrail ile ilişkilerdeki düzelme önümüzdeki dönemde ihracat performansımıza ve turizm gelirlerimize olumlu yansıyacaktır.

Dış ticarette kaydedilen gelişmeler ve dış politikadaki olumlu seyir cari işlemler açığındaki azalma eğilimini destekleyecektir.  Bu göstergeler Orta Vadeli Program’da (2016-2018) yer alan makro ekonomik hedeflerimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde OVP’nin makro ekonomik çerçevesini korumaktayız ve herhangi bir revizyon ihtiyacı görmüyoruz denildi. 

0 Yorumlar

Yorum Gönder