14. ULUSLARARASI KARACAOĞLAN ŞİİR AKŞAMLARI’NDA ŞAİRLER ŞİİRLERİYLE, AŞIKLAR SAZLARIYLA SAHNE ALDI


Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları’nın ilk gününde yörenin şairleri ve aşıkları sahne aldı.
Şelale Karacaoğlan Parkı’nda gerçekleşen etkinliğe Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, İlçe Emniyet Müdürü Salim Çakan, oda ve dernek başkanları, belediye meclisi üyeleri ve Türk dünyasından birçok konuğun yanı sıra vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, 14 yıl önce Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından başlatılan Karacaoğlan Şiir Akşamlarını devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Can, “Maalesef Ülkemiz çok zor bir süreçten geçmektedir. Birlik ve beraberliğimizi bozmak, güzel ülkemizde binlerce yıldır devam eden kardeşliğimize son vermek adına bazı hainler tarafından değişik senaryolarla olaylar çıkarılmaya devam edilmektedir. Bu güzel ülkemiz, tarih boyunca dinlerin, dillerin, medeniyetlerin buluştuğu, yaşadığı, kaynaştığı, canımızdan aziz bildiğimiz, adına anavatan dediğimiz, vazgeçilmezimiz, namusumuz, herşeyimizdir. Fuzuli’nin‚ Köroğlu’nun‚ Pir Sultan’ın‚ Aşık Veysel’in sazlarına sözlerine, Ahmet Arvasi’nin ‚ Ziya Gökalp’in Mehmet Akif’in “ne olursan ol yine gel” diyen büyük yüreği olan Hz. Mevlana’nın ruhlarına ev sahipliği yapan cennet vatanımızın yetiştirdiği ender kişiliklerden biridir Karacaoğlan, Karacaoğlan Türk Ozanı olarak herkes tarafından, her bölgede çok sevilen bir gönül adamıdır. Karacaoğlan, milli kültürümüzün şekil almasında, halk kültürünün ne kadar önemli olduğunu unutulmaz şiirleri ile belleğimize kazımış, zengin kültürümüz içerisinde baş köşeye oturmayı hak etmiş bir halk ozanımızdır. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi olarak böyle yüce bir değere sahip çıkmaktan ve onu geçmişten alıp geleceğe aktarmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, “Ülkemizin bulunduğu şartlar içerisinde Türk ve İslam dünyası paramparça. Bir tarafta lüks ve şatafat bir tarafta yokluk ve yoksulluk kol gezmekte. Bu ortamda bile şairlerin, sanatçıların seslerinin kısılmaması gerekiyor. Sayın başkanlarımızın bu şartlarda bile bu tür etkinliklerden vazgeçmeyip, Türk Dünyasını bir araya getirdiği için tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah yıllardır kavuşamayan Türk Dünyası sınırları kaldırır, hep beraber bütün dünyaya hükmeder diyerek, hepinize iyi akşamlar diyorum” şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 14 yıl önce başlatılan bu etkinliğin Türk dünyasını biraraya getirdiğini söyledi. Başkan Kocamaz, “Sıradan bir belediyecilik anlayışının dışında kültüre sahip çıkmak için, dilimize sahip çıkmak için, insanlarımızı bir araya getirmek, birleştirmek, bütünleştirmek için 14 yıl önce Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları adı altında bu etkinlikleri başlattık. Allah’a binlerce şükrediyorum ki, bu etkinlikler vesilesiyle Türk dünyası bu mekanda hem şiir dillendirdi, hem gönüllerini birleştirdi, hem de birbirini daha yakından tanıma imkanı buldu. Dünyanın dört bir yanında nereye giderseniz gidin mutlaka bir Türkle karşılaşıyorsunuz. Ama yılların birbirinden kopardığı aynı kökten aynı soydan aynı kültürden gelen insanların maalesef anlaşmakta zorluk çektiği bir dönemi yaşıyoruz. Ama bu etkinlik ben öyle inanıyorum ki, 14 yılda, insanların birbirini daha yakından tanımasında, tercümansız bir şekilde anlaşabilmesinde çok büyük altlık oluşturdu. Ben bu etkinliğin ilk gününden bu güne kadar emek veren gayret gösteren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu yıl Eylül ayından bu yana Büyükşehir belediyesi olarak 11 etkinliğimizi iptal etmek zorunda kaldık. En sonunda dedik ki, artık bu iptaller dursun, bu ülkeyi bölmek parçalamak isteyen hainlerin dediği olmasın. İşte böyle bir ortamda bağrımıza taş basarak, ama diğer bir yandan da taşıdığımız misyon gereği kutsal bir görevi yerine getirmek amacıyla işte bugün huzurlarınızda. Normal de Eylül ayında yapılacak bu etkinlik Nisan ayına sarktı ve bu kadar ötelememize rağmen Eylül ayında yaşadığımız olumsuzlukları halen bu aylarda da yaşadığımızdan dolayı çok büyük üzüntü duyuyoruz. Bugün değerli şairlerimiz, ozanlarımız burada sahne alacaklar günün anlamından dolayı daha henüz 3 saat önce bir şehidimizi toprağa vermemizden dolayı bugün burada Karacaoğlan’ın gönül iklimiyle birlikte bizi birarada tutan, birlik ve beraberliğimizi sağlayan kültür değerlerimizi gözönüne alarak kahramanlık ağırlıklı şiirler türküler dillendirecekler. Ben bu etkinliğin, Tarsus’umuz için, Mersin’imiz için, hem de Türkiyemiz için, Türk Dünyası için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da şiir okuduğu programda ilk olarak yörenin şairlerinde Çınar Arıkan, Mustafa Doğan, Necmiye Duru, Rüştü Aydın, Mine Bahçeci, Sabahattin Özkan, Mehmet Doğan, Murat Arıcı, Mustafa Türkücü, Ümran Yıldırım, Mustafa Keşli, Furkan Toros, Yurttaş Şahbaz, Nafiz Nayir, Ali Yapalak, Mehmet Açıkgöz, Kenan Şahbaz, Bahri Şatıroğlu ve Burhanettin Kocamaz, yörenin aşıklarından da Necmettin eser, Aşık Kürşat özlü, Mustafa Buğrahan, Mustafa Kürklü, Ahmet Erişik ve Nuri Yeşil sahne aldı.

0 Yorumlar

Yorum Gönder