TARSUS ZEYTİN PLATFORMU OLUŞTURULUYOR


Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Tarsus Ticaret Borsası ve borsada faaliyetlerini yürüten sektör temsilcileri arasında  sağlanan fikirbirliği ile "TARSUS ZEYTİN PLATFORMU" oluşturulmasına karar verildi.
Konu ile ilgili olarak Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya  yaptığı açıklamada Türkiye’nin  sahip olduğu zengin ekolojik yapısıyla, dünyada organik tarımsal üretime en uygun ülkelerden biri olduğunu brlirterek  şöyle dedi: ‘Türkiye organik zeytin üreten ülkeler arasında İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Tunus’tan sonra 6. sırada yer almaktadır. Tarsus'ta 40 bin dönümde 1 milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir.Üretimin yaklaşık yarısı yağlık olarak işlenmektedir.Ağaç başı ortalama verim Türkiye ortalamasının nerdeyse 2 katıdır.  Tarsus için önemli bir yere sahip olan Tarsus SARIULAK zeytini ise ulusal ve uluslar arası piyasalarda en çok rağbet edilen zeytin çeşidi olma özelliğine sahiptir.Ancak tanıtım ve marka tanınırlığının yapılamaması nedeniyle sahipsiz kalmıştır. Organik zeytin, zeytinyağı üretimi aşamasında ve pazarlama aşamalarında yeni yaklaşımlar kazanmak ve bu konularda eğitim, yayım tekniklerini geliştirerek Tarsus SARIULAK zeytinimizi marka haline getirmek, marka değerini yükseltmek, ve kentimizin adını ön plana taşımamız gerekmektedir. zeytincilik sektöründe gelişmelere paralel birliktelikten atılacak adımla  organik tarıma olan ilgiyi arttırmakta ve konvansiyonel üretim yapan çiftçilerin organik tarıma geçmelerini teşvik etmemiz gerekiyor. Halen 200 den fazla zeytin üreticisinin bulunduğu bölgemizde 53 üreticimiz sertifika sahibi iken hedefimizin bütün üreticilerimiz olması gerekmektedir.
Sonuç olarak İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz , Belediyemiz, Borsamız Ticaret ve Sanayi Odamız , Ziraat Odamız ile borsamızda faaliyetlerini yürüten sektör temsilcilerimiz arasında sağladığımız işbirliği, fikirbirliği ile "Birlikte Rahmet var sözüyle yola çıkarak "TARSUS ZEYTİN PLATFORMU" oluşturulması konusunda ortak kararımız oluşmuştur. Bundan sonraki süreçte kurduğumuz platform en dinamik şekilde çalışarak  özellikle "Tarsus SARIULAK Zeytini ve Tarsus SARIULAK Zeytin Yağı için coğrafi işaret alınması ve Tarsus'ta MARKA değer yaratılması için  çalışmalarımıza hız vereceğiz.’’ dedi



0 Yorumlar

Yorum Gönder