HABUR’DA MAHSUR KALAN ARAÇLARA MUAYENE CEZASI ŞOKU


14 Aralık’ta Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla yaklaşık 1 aydır Irak tarafında mahsur kalan araçlar, yavaş yavaş yurda giriş yaparken, giriş vizesi alan ve yaklaşık 1 aydır kapıda beklemesinden dolayı muayene süresini geçiren araçlara ceza yağdı.
Yaklaşık 1 ay süre kapalı kalan Habur sınır kapısında geçişler sınırlı verilmeye başlandı ancak sorunlar bir türlü çözülmedi. 1 aydır kapıda bekleyen araçlar yurda giriş yapmaya başladı. Kapıda mahsur kaldıkları için muayene sürelerini kaçıran çekicilere, eve dönüş yolunda muayene cezaları kesildi. Bu uygulama, başta firma sahiplerini ve şoförleri çileden çıkardı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, kesilen cezaların iptal edilmesi gerektiğini bildirdi. Kılıç, “Yaklaşık 1 aylık süre zarfında hem ülkemiz tarafında hem Irak tarafında araçlarımız Habur Sınır Kapısının kapatılmasından dolayı beklemedeydi. Bu bekleme süresi zaten başta taşımacılık yapan firmalarımızı zora sokmuştu. Üstüne bir de bu ceza uygulaması, firmalarımızı iyice yıprattı” dedi.
Zorunlu beklemeden dolayı araçların bakımının ve muayenesinin yaptırılamadığını ifade eden TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç açıklamasını şöyle sürdürdü: “Irak’ta araçlarımız tabiri caizse mahsur kalmıştır. Bu bizim firmalarımızdan kaynaklı bir bekleme değildir. Araçlarımız kapıda beklerken, muayene süresi biten çekicileri nasıl muayene ettirebilirdik? Yurda giriş izni verilen ve eve dönüş yapan araçlarımızdan dönüş yolundaki kontrollerde muayeneleri bitenlere cezalar kesilmiştir. Yetkililerimizden bu muayene cezalarının iptal edilmesini istiyoruz. Araçlarımız keyfiyetten ya da firmalarımızın sorumsuzluğundan değil, Habur Sınır Kapısı uzun bir süre kapalı kaldığından muayene ettirilememiştir. Hükümet yetkililerinden ricamız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kesilen bu cezaların iptal etmeleri konusunda firmalarımıza yardımcı olmalıdır. Kapının kapalı olmasından dolayı zaten büyük mağduriyetler yaşanmıştır. Daha fazla firmalarımız mağdur edilmesinler.”

0 Yorumlar

Yorum Gönder