BAKAN TÜFENKÇİ, “SAĞDUYU TİMSALİ ESNAFIMIZ, ÜLKENİN BEL KEMİĞİ”


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, sağduyu timsali esnaf ve sanatkarların ülkenin bel kemiği olduğunu belirterek, “Türkiye bugün ayakta duruyorsa, esnafımızın, tüccarımızın bu ülkeye bayrağa vatanına milletine sahip çıkmasıyla ayakta duruyor. Çocuklarını büyüttü, işini büyüttü, bu ülkeye sahip çıktı. Esnafımızın sorunlarını çözme adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirme azmi ve kararlılığındayız” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret ederek, Birlik Başkanı Talat Dinçer ve oda başkanlarıyla esnaf sanatkarların sorun ve beklentileri hakkında fikir alış verişinde bulundu.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan, Hacı Özkan ve Cumhur Ali Taşkın, Ak Parti İl Başkanı İsmail Taşpınar ile Bakan Yardımcısı, Müsteşar Bakanlık genel müdürleri ile daire müdürlerinin de eşlik ettiği Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer tarafından bir buket çiçekle karşılanırken, hizmet binası girişinde bakanın yoluna gül yaprakları döküldü. 
KENT EKONOMİSİNE CAN VEREN MİKRO KURULUŞLAR
İlk etapta Başkanlık makamında Birlik Başkanı Talat Dinçer ve birlik yöneticileriyle kısa süreli sohbet eden Bakan Tüfenkçi, daha sonra ise toplantı salonunda oda başkanlarıyla bir araya geldi. Burada gerçekleştirilen toplantıda Bakan Tüfenkçi’ye teşkilatın yapılanması hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Talat Dinçer, 72 meslek odası ve 60 bine yakın üyeye hizmet verdiklerini ayrıca, il genelinde kurulu 18 esnaf kefalet kredi ve kefalet kooperatifi ve sanayi siteleriyle kent ekonomisine mikro ölçüde can veren kuruluşlar olduklarını ifade etti. Başkan Dinçer, “Esnaf örgütlü bir teşkilat. Bugün bu örgütlü toplum, 1 Kasım seçimlerinde Meclise bir oda başkanımızı göndererek, esnafımızı temsil etme yetkisi verdi. Ve bugün Sayım Milletvekilimiz Hacı Özkan, sizlerin bizlerin yuvasına ziyarette en önemli payın sahibi. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
ESNAFIN TANIMI DEĞİŞMELİ
Başkan Dinçer, konuşmasının devamında genelde ve yerelde sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, “Genelde sorunlarımız mevzuattan kaynaklı. 5362 sayılı kanun bizlerin önünü açmıyor. Mev zuatımızda esnafın tanımı 1950’lerde yapılmış, bugünün modern Türkiyesindeki esmafın ihtiyaçlarını karşılayamıyor,,. Bundan kaynaklı KOBİ  kredilerinden yada desteklerinden yararlanamıyoruz. Çünkü herhangi bir ölçüğen içine giremiyoruz. Bunun için TESK nezdinde esnafın tanımının yeniden yapılması yönünde çalışma başlmattık. Bugün iki tanım şeklendi. Esnaf tanımından başlayıp mevzuatta değişikli olması esnafın önünü açacaktır” dedi.
ODALARIMIZ EKONOMİK OLARAK GÜÇSÜZ
Mesleki odaların bir çok odanın ekonomik açıdan zayıf olduğu ve , mevcut ESBİB proğramıyla ilgii sıkıntıları olduğuna vurgu yapan Dinçer,   teşkilata gelir getirecek ve ayakta tutacak çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dinçer, “Bizim esnafımız AVM’ler süpermarketler karşısında büyük s ıkıntılar çekiyor.  Esnaf bizim esnafımız ama ruhsatlandırmayı belediyeler yapıyor. Yan yana açılan işletmlelerden kaynaklı her yıl 3-4 bin esnafımız kepenk kapatıyor. Ruhsatların teşkilatımız tarafından verilmesi odalarımızı  ve esnafımızı güçlendirmeye etken olacaktır. Yine bugün noterler defter tastiklerine odadan onay istemiyor., Defter tastiklerini odalarca yapılmasının önü açılmalı, bu konuda bizlere yetki verilirse,aidat tahsilatları da daha hızlı olur” dedi
AİDAT TOPLAMA YÜZDE 30’LARDA
Başkan Dinçer, “Bizler seçimlerle gelen kişileriz. Aidat tahsilatımız yüzde 30’larda. Almanya, Fransa örneklerinde olduğu gibi Maliye Bakanlığınca verilen beyannamelerde bir kutucuk açılsa ve bizler adına tahsil edilirse, bizlerde üyelerimizle para ilişkisi konuşmayız, esnafımızı gealiştirecek projeleri konuşuruz. Bu konular değerlendirilirse, ülke genelinde üye aidatlarında ödemeler büyük oranda artar” diye konuştu,
SURİYELİ SIKINTISI
Konuşmasının devamında Suriyeli sığınmacılar konusuna değinen Başkan Dinçer, “Sayınh Bakanım, bizler 1980’li yıllardan sonra Doğu ve Güneydoğudan büyük oranda göç aldık, onlarla ekmeğimizi paylaştık. Onun etkisini üzerimizden atmadan Suriyeli sığınmacı krizi ortaya çıktı. Bugün şehrimizde Suriyeli sayısı 200 binlerle ifade ediliyor ve şehir merkezinde 2 binin üzerinde kayıtdışı işyeri açarak esnafımızla haksız rekabet ortamı yaratan Suriyeliler var Bunun denetim mekanizması oluşturularak bunların bir kurala bağlanmasını ve yerli esnafımızın hakkının korunmasını talep ediyoruz” dedi.
SANAYİ SİTESİ FAKİRİYİZ
Mersin’in sanayi siteleri konusunda fakir bir il olduğuna dikkat çeken Başkan Dinçer, “ Sizler ticaretin ve üretimin desteklenmesi taraftarınız. Ancak bizim Mersin’de esnafımızın üretim yapacak alanı yok. Mersin’de şehir merkez inde kalmış iki sanayi sitesi dışında hiçbir sanayi sitesi yok. Esnafın büyümesi, üretim yapabilmesi için içerisinde AR-GE’si, okulu, altyapı ve üstyapqısı donanımlı olan modern ihtisas sanayi sitelerini ihtiyacımız var. Biz bu konuda yirmi yıldır mücadele veriyoruz ama hala sonuç alamadık” diye konuştu.
PRİM ÜCRETLERİ KONUSUNDA ESNAFIN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ
Asgari ücretin yılbaşı sonrası 1300 lira olmasına rağmen, üye aidatlarını sabit tuttuklarını ifade eden Dinçer, “Esnafımız sıkıntıda diye biz aiadatı yükseltmedik. Ancak sosyal güvenlik primlerimizde astronomik artışlar yaşandı. En düşük prim ücreti yüzde 30 zamla birlikte  570 lira yükseldi. Beklentimiz prim artışındaki oranın üçte birinin devletimizçe karşılanması. Emeklierden yüzde 10 destek primini kaldırdınız. Bunun için teşekkür ediyoruz. Aynı hassasiyetin emekli aylıklarındaki dengesizliklerin giderilmesi konusunda da gösterilmesini bekliyoruz. Bugün Bağ-kurlu 9 bin iş günü prim öderken, SSK’lı 7200 günle emekli olabiliyor ve maaşlarda da Bağ-Kurlu daha düşük alıyor. Bu adaletsizliğinde giderilmesini bekliyoruz
Başkan Dinçer, ulaşım konusunda yaşadıkları soruna da değinerek, “ Büyükşehir bünyesinde kurulu UKOME ‘de esnaf teşkilatı tek kişi ile temsil ediliyor. 13 üye ise Büyükşehirin daire müdürlerinden oluşuyor. Böyle olunca ulaşım konusunda UKOME’den esnafın lehine karar çıkmıyor. Belediyenin elindeki salt  çoğunluğun alınarak diğer kamu kuruluş temsilcilerinden üye alınmasını bekliyoruz” dedi.
BAKAN TÜFENKÇİ “ÖNCELİK GÜVENLİK”
Daha sonra söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise ülkemizin huzur ülkesi olması, güvenliğin en üst noktalara çıkarılması, huzur ve istikrarı yakalama adına ciddi şekilde mücadele ettiklerini söyledi. Güvenlik olmadan ele alınacak hiçbir düzenlemenin sonuç vermeyeceğini ifade eden Tüfenkçi,  “Biz esnafımızın, tacirimizin, tüccarımızın işi aşı büyüsün diye  yollar yaparken birilerin açtığı o çukurlarla,  esnafın işine aşına göz dikerken  hiçmi vicdanları sızlamıyor. Hastaneleri  okulları yakıp yıkanlara,  oradaki insanları zulmedenlere, Türkiye’nin artık yeter demesi gerekiyor. Doğudaki esnaf odası başkanlarımızla TESK’te  geniş katılımlı toplantı yaptık. Oradaki esnafımıza tüccarımıza tacirimize sahip çıkma adına bir takım iyileştirmeler yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Oradaki vatandaşlarımız  terörden dolayı gördüğü mağduriyetini giderme adına elimizden geleni göstereceğiz Oradaki insanlarımızı teröristin  eline bırakmayacağız ama bizimde sesimizi ciddi anlamda çıkarmamız lazım” dedi.
BU TOPRAĞIN HER KARIŞININ KUTSALLIĞINA İNANIYORUZ
Bakan Tüfenkçi “ Biz bu toprağın her bir karışının kutsallığına inanıyoruz. Her karışında yaşayan vatandaşlarımızın eşit olduğuna ve birinci sınıf olduğuna inanıyoruz. Tüm çabamız insanlarımızın refah pastasından daha çok pay almaları , daha fazla demokratik ortamdan faydalanmaları ve eşit yurttaşlık temeli içerisinde evine işine çoçuklarına daha fazla aş götürmesini sağlamasının gayreti içerindeyiz” şeklinde devam ettirdiği sözlerini şöyle sürdürdü.
İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR
“Diyarbakır  ÇInar’da patlatılan bomba Fransa’da İstanbul’da konunla bomba aynıydı.Tamamı insanlığa karşı suç işliyorlar ve o bölge insanın huzura karşı bomba koyuyorlar.Bölgemizde ilimizde huzuru kardeşliği barışı korumak en önemli görevimiz olduğuna inanıyordum.  Ve şuna inanıyorum ki esnaf kesimi daima kardeşlikten istikrardan barıştan yanadır . Mahallede kavga kargaşa huzursuzluk olduğunda bundan önce esnaf etkilenir. Sokaklarda çukurlar açılıyorsa çatışmalar yaşanıyorsa devlet devletliğini yapıp kamu düzenini korumak zorundadır.Sen de diye kamu düzenini koruyorsun diye hesap sormak kimsenin  haddi değil”
ESNAF ÜLKENİN BEL KEMİĞİ
Konuşmasının devamında esnafın ülkenin bel kemiği ve sağduyu timsalı olduğuna vurgu yapan Bakan Tüfenkçi, “Türkiye bugün ayakta duruyorsa, esnafımızın, tüccarımızın bu ülkeye bayrağa vatanına milletine sahip çıkmasıyla ayakta duruyor. Çocuklarını büyüttü, işini büyüttü, bu ülkeye sahip çıktı. Esnafımızın sorunlarını çözme adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirme azmi ve kararlılığındayız” dedi
ESNAFIN SIKINTISI BENİM SIKINTIM
Esnafın sorun ve beklentilerini yakından bildiğini ve çözümü konusunda gereken hassasiyeti gösterdiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkçi “ ! Kasım seçimlerinden önce vaat ettiklerimizi bir bir geçekleştiriyoruz . Seçim vaatlerindeki bir çok paketi de esnafımızın odalarımızın talebi üzerine seçim vaadi olarak koyduk . Bunların bir çoğunu hayat geçirdik. Yasalarla düzenlenmesini gerekenleri yasal düzenlemeyi süratle tamamlayarak meclise sevk etmeye başladık. Seçimden önce ne demişsek bunu gerçekleştirmek için bunun arkasındayız. Kabinede çok değerli bakamınız Mersinden seçildi ve önemli bir bakanlıkta. Bu durum Mersin ve Türkiye için bir şanstır” dedi.
ESNAF SINIF ATLAMALI
Bakan Tüfenkçi esnafın tanımının yeniden yapılması gerektiğini her yerde söylediğini kaydederek şöyle devam etti “ Şuna inanıyorum ki esnafı büyütmemiz lazım. Esnaf başlayıp  esnaf olarak devam etmemeli. Esna başlayıp tüccar olmalı, sanayiye sıçramalı. Esnafı bulunduğu halden büyütüp sınıf atlatmalıyız. Çağın değişen rekabet şartlarına göre esnafı yeniden dizayn etmemiz lazım. Odaların yapısal sorunları var yeniden i dizayn edilme lazım. Bunu esnaf odaları kendileri çalışsınlar yasal olarak önümüze getirsinler.  Bizde bakanlık olarak bunu inceleyelim anayasaya, tüzüklere aykırı olanları bir kenara bırakıp,  yapısal reform niteliğindeki bu çalışmaları odaların sahipliği ile bu dönemde çıkartalım. Bunun için varız esnafı korumak sorunlarına sahip çıkmak zorundayız”

Daha sonra Birlik Başkanı Talat Dinçer tarafından günün anısına Bakan Tüfenkçi’ye bir plaket ve el dokuma kilim takdim edildi

0 Yorumlar

Yorum Gönder