ESNAF YENİ ‘SİTE’ İSTİYOR


S.S.Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Mersin’in yeni bir sanayi sitesine ihtiyacı olduğunu belirterek, Toroslar İlçesi’nde 2 bin dönümlük alanın sanayi sitesi alanı olarak onaylandığını söyledi. Yelkovan, kent içinde gürültü ve görüntü kirliliğine neden olan esnafın kent dışına çıkarılması için Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli adımı bir an önce atmasını istedi.
S.S.Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Mersin’in yeni bir sanayi sitesine ihtiyacı olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Sayın Lütfi Elvan ile AK Parti Mersin Milletvekili Sayın Hacı Özkan’la görüşerek destek aldıklarını anlatan Yelkovan, Toroslar İlçesi’nden 2 bin dönümlük arazinin zirai alanda sanayi arazisine çevrildiğini ve buranın sanayi sitesi alanı olarak onaylandığı bilgisini verdi. İki yıl ödemesiz kredi desteği isteyen Yelkovan, Sayın Elvan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:
“ESNAFIN PARASI YOK”
Alan ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Toroslar İlçesi Öneri İhtisas Küçük Sanayi Alanı Kullanım Yapısı’ olarak parsel parsel işaretlendi. Yeşil alanlar, dokunulmasın diye ayrı tutuldu. Sayın Valimiz Özdemir Çakacak’ın da çabaları ile zirai alandan çıkarıldı. Burada çalışmamıza destek istiyoruz. Esnafın parası yok. Bize 2 yıl ödemesiz kredi çıkarmalarını istiyoruz. Bu kredi için Halk Bankası Genel Müdürlüğü’ne müracaatımızın olduğunu söyledik. Bu çıkartıldığı zaman biz malzemeleri alır, inşaata başlarız. Geri dönüşünü sağlarız. Yer devletin değil. Sağolsun, Sayın Lütfi Elvan gerekli talimatları verdi. Mersin'imizde yıllardır değişik oda ve STK'larda görev alarak esnaf sorunlarını en iyi bilen Milletvekilimiz Sayın Hacı Özkan da büyük destek verdi.
Sanayi sitesinin kurulması çabalarının Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan önce başladığı bilgisini paylaşan Yelkovan, “Biz Sayın Macit Özcan zamanından beri uğraşıyoruz. Sayın Kocamaz haklı olarak daha büyük olmasını istiyor. Biz de buna karşı değiliz. Yeri büyütebiliyorsanız, büyütün. Bizim yerimizi de es geçmeyin” dedi.
“MERSİN’E BİR SANAYİ SİTESİ GEREKLİ”
Büyükşehir Belediyesi’nin 4 bin 500’e çıkarmak istediğini, ancak yapılan çalışmalarda kendilerinden görüş almadığını ifade eden Yelkovan, “Biz sanayi sitesi kurulması için yıllardır mücadelesini veriyoruz. Büyükşehir ayrı mücadele başlattı. Ortak bir zemin bulalım. Mersin için bir uğraş veriyoruz. Mersin’e bir sanayi sitesi gerekli. Hem de 150 yıl hizmet edecek bir sanayi sitesine ihtiyacımız var. 26,5 dönüm arazi satın aldık. Ama devamını getiremedik. Bugün kredi kullanmak istememizin sebebi ise o sanayi arazisi olan yerleri vatandaşlarımızdan almak. Orası Bakanlık tarafından sanayi sitesi olarak belirlendi. Yerler şahsa ait, devletin değil. Bunu Sayın Başbakan Yardımcımız Elvan’a da anlattık. Paramızla şahıslardan satın alıyoruz. Bunun için kredi talebinde bulunuyorum” diye konuştu.
Toroslar Sanayi Sitesi’ni eski başkan Sayın Mustafa Demirci zamanında satın alarak kendilerinin kurduğunu anlatan Yelkovan, Büyükşehir Belediyesi’nin oradaki projelerine karşı olmadıklarını, ancak önlerinin de kesilmesini istemediklerini dile getirdi.
“GÜRÜLTÜ VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ İSTEMİYORUZ”
Başkan Sabit Yelkovan, Toroslar’a kurulacak sanayi sitesinin kente kazandıracaklarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Branş sanayi siteleri kuruyoruz. Madeni Sanatkarlar Odası olarak 400-500 dükkana ihtiyacım var. Mobilyacıların ihtiyacı var. Biz artık kentin içinde gürültü ve görüntü kirliliği yaratan hiçbir esnaf olmasını istemiyoruz. Burası Büyükşehir mi küçük şehir mi? Önce onu ayırt etmemiz lazım. İhsaniye Mahallesi ile bir çatışma halindeyiz. Esnafın çıkmasını istiyor. Esnaf nereye çıkacak? Oradan çıkınca başka semte gidecek. Belediye bulara bir yer göstermiyor. Bakanlık 100 dönüme tamamlayıp, proje getirmemizi istiyor. Şimdi biz 100 dönüme tamamlamak için mücadele ediyoruz. Halk Bankası bize krediyi çıkarırsa biz bu işi çözeriz. Bize gereken kredi 15 milyon. Bizim bir başlangıç yapmamız gerekiyor.”
PLANDA BİR AN ÖNCE İŞARETLENSİN

Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi alanı olarak belirlenen yerdeki alanlara Maliyede belirlenen rayiç bedel üzerinden şerh koymasını isteyen Yelkovan, rantın önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Esnafın parası ile alınan ve Bakanlığın da sanayi sitesi olarak kabul ettiği alanın 1/500 ölçekli planda bir an önce işaretlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yelkovan, “3-4 yıldır biz bununla uğraşıyoruz. Bizim kaybedecek zamanımız yok. Orası Toprak Koruma Kurulu’nda zirai alandan çıkarıldı. Orada yeşil alana dokunulmayacak. Alan parsel parsel işaretlendi, yeşil alan korundu. Herkes partisini bir tarafına bırakıp kent için çalışmalı. Kimse kimsenin önünde engel olmamalı” dedi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder