Necmi Erdem’den Yemen’e insani yardım çağrısı


Türk Kızılay'ı Mersin Şube Başkanı Necmi Erdem, Yemen'e 'acil insani yardım sağlanması' çağrısında bulundu.
Türk Kızılayı’nın “Yemen’in Umuda İhtiyacı Var” sloganıyla kampanya başlattığını hatırlatan Türk Kızılay'ı Mersin Şube Başkanı Necmi Erdem, “Kampanya kapsamında toplanacak yardımlar Türk Kızılayı aracılığıyla bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.” dedi.
Türk Kızılayı’nın insani yardım kampanyası ile milyonlarca insanın yarasına merhem olmaya çalışacağını aktaran Erdem, “Yakın bir dönem önce mezhep çatışmalarına sahne olan Yemen’de 5 bin 306 kişi hayatını kaybetti, 26 bin 294 kişi yaralandı. Nüfusun yüzde 80’i yani 21 milyon 100 bin kişi çatışmalardan olumsuz etkilendi. 1 milyon 440 bin kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmaların yaşandığı dönem ülkede yardım faaliyeti yürütmekte sorunlar yaşayan sivil toplum kuruluşları, şimdi, ülkende hayatın normale dönebilmesi için çalışıyor. Bunlardan biri olan Türk Kızılayı “Yemen’in Umuda İhyacı Var” sloganıyla bir kampanya başlattı.

Kampanya çerçevesinde temin edilecek olan yardım malzemeleri Türk Kızılayı tarafından bölgeye sevk edilecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki Yemen’in de yaraları yine Türk Halkı’nın yardımları sayesinde sarılacak. Güçlü tarihi bağlarımız olan Yemen ile bu defa insani yardım köprüsü kurulacak.” diye konuştu.
   Her Konuda Sıkıntılar Yaşanıyor
 Erdem açıklamasına şöyle devam etti: “505’i çocuk, 290’ı kadın olmak üzere 5 bin 306 kişinin hayatını kaybettiği Yemen’de şu an en önemli sorun gıdaya ve temiz içme suyuna ulaşmada yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle gıda fiyatlarının yüzde 40’ın üzerinde artış gösterdiği ülkede, 12 milyon 900 bin kişi acil gıdaya ihtiyaç duyuyor. Acil insani yardım malzemesine ihtiyaç duyanların sayısı ise 11 milyon 700 bin. Ülkede 20 milyon kişi temiz suya muhtaç. Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle ise 9 milyon 400 bin kişi temiz suya erişimini tamamen kaybetti.
Çatışmalar sağlık sistemini de olumsuz etkiledi. 15 milyon 200 bin kişi temel sağlık olanaklarına erişemiyor. Diyabet, kanser ve hipertansiyon ilaçlarının tamamen tükendiği ülkede, önem arz eden travma setleri, ilaçlar ve kan torbaları ise tükenmek üzere.
 En Fazla Çocuklar Mağdur
 Ülke genelinde 1 milyon 200 kişi acil barınmaya ihtiyaç duyuyor. Akrabaları ile yaşamak zorunda kalanların yanı sıra, hiç tanımadıkları insanların yanında kalanlarının sayısının da oldukça fazla olduğu belirtiliyor.
Her çatışmada ve savaşta olduğu gibi Yemen’deki çatışmaların mağduru yine çocuklar. 505 çocuğun hayatını kaybettiği ülkede 7 milyon 300 bin çocuk korumaya muhtaç. 18 yaş altında 10 milyon çocuk ise acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Yaklaşık 1 milyon 800 bin çocuk eğitim olanaklarından mahrum.

Türk Halkı Bu Acıya da Sessiz Kalmayacak
 Gıda, tıbbi malzeme ve akaryakıtın çoğunu dışarıdan ithal eden Yemen’de çocuklar yetersiz beslenme, susuzluk ve tıbbi malzeme yokluğundan ölmesin diye Türk Kızılayı tarafından başlatılan kampanya, birçok kurum ve kuruluşu birleştirecek. Hemen her coğrafyaya yardımın elini uzatan Türk halkının duyarlılığı sayesinde Yemen’de de acılar son bulacak.
 Nasıl Bağış Yapabilirsiniz?
 Türk Kızılayı internet sayfası üzerinden “Yemen'e İnsani Yardım” menüsünü kullanarak elektronik işlemle,168 Türk Kızılayı ücretsiz danışma ve bağış hattından,Tüm GSM operatörleri üzerinden 2868'e “YEMEN” yazıp mesaj yollayarak 10 TL bağışta bulunabilirsiniz.
100 TL ve üzerinde bağış yapan ve adres belirten tüm bağışçılara teşekkür belgesi ile geri dönüş yapılmaktadır.
Bağışlarla ilgili daha fazla bilgi almak için 168 Türk Kızılayı ücretsiz danışma ve bağış hattını arayabilirsiniz.

0 Yorumlar

Yorum Gönder