KONUK YAZAR- NİHAT GİDER:BAYRAMDA GELDİ VE GEÇTİ.


 

KONUK  YAZAR- NİHAT GİDER

BAYRAMDA GELDİ VE GEÇTİ.

Maalesef ki memleketin durumu, bayramında eskisi gibi kutlanmasına, hoş muhabbetler edilmesine izin vermedi. Her muhabbetin ana konusu aynıydı; işlerin azalması, para kazanamama, maaşın yetmemesi, geçen sene alınanın bu yıl artık alınamaması…

Ataların güzel bir sözü var; ‘’balık baştan kokar’’ diye.

Mevcut durumu anlamak için TCMB’nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) 15.04.2024 pazartesi günü açıkladığı, 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihi aralığını kapsayan ‘’92. Hesap Dönemi Bilançosu’’ verilerine göz atmamız yeterli.

Maalesef ki, TCMB’nin 2023 bilançosundaki ‘’zarar’’ 818.200.000.000TL (818,2 milyar lira).

Oysa ki, mutlu azınlık olan para sahibi zenginlere; yap işlet devret yoluyla verilen otoyolların, köprülerin işletme zararlarını karşılamak adına ve vergi borçlarını silmek adına aktarılan milyarlarca liraya rağmen, milyonlarca mültecinin sağlık gideri masraflarını ve nakdi yardımlarını karşılamak adına aktarılan milyarlarca liraya rağmen, TCMB 2022 yılında 72 milyar lira ve 2021 yılında da 57,5 milyar lira ‘’kâr’’ elde ettiğini açıklamıştı.

Peki neden şimdi böyle oldu!

2023’e damgasını vuran bu tarihi zarara, ‘’Kur Korumalı Mevduatın’’ yüksek getirisini, mutlu azınlık olan para sahibi zenginlere TCMB’nin ödeme zorunluluğu neden oldu. Yani banka zengine emeksiz ve zahmetsiz bir şekilde vatandaşın parasını aktarmak zorunda kaldı!

Ne diyebiliriz ki! ‘’Ekonomi uzmanlarının; geçmişte bu yol denendi ve sonu çok acı oldu, uzun vadede dövizi baskılamada bu işe yaramaz, aksine devleti çok ciddi zarara uğratırsınız’’ uyarıları kulak arkası edilerek hayata geçirilen kur korumalı mevduat ; doğası gereği fakirden alıp zengine verme şekline dönüştü ve devleti ciddi zarara uğratan bir yapı olduğunu çok acı bir şekilde 2023 banka bilançosuyla da yüzümüze vurdu!

Şimdi 2024 yılındayız. Kur korumalı mevduat canavarına bir de ek olarak çok çok yüksek faiz canavarı eklendi.

Mali disiplin yapısı bozulmuş ve borcu borçla çeviren TCMB’nin yüksek faizle borçlanmaya devam etmesinden kaynaklı olarak, çok çok yüksek faiz maliyetini de mevcut duruma eklediğimizde, 2024 yılı sonunda ortaya çıkacak olan yeni tarihi zarar bilançosunu düşünmek dahi istemiyorum…

Tekrardan eski bayramların tadında buluşabilmek dileğiyle..

Varlığınız daim olsun..

Nihat GİDER

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder