DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN SEFERBER OLDULAR


Türkiye’nin en köklü okullarındanTarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) öğrencileri, nesli tükenme tehlikesi altında olan dev deniz kaplumbağaları (Caretta caretta ve Chelonia mydas) için seferber oldu. Okulun 11. Sınıf IB (Uluslararası Bakalorya) öğrencileri, Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Araştırma Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında öğrenciler, Mersin 100. Yıl-Davultepe Milli Parkı’nda ve Kazanlı’da, deniz kaplumbağalarını ve yuvalama alanlarını koruma-kurtarma çalışmaları yürütecek, ayrıca nesli tükenme tehlikesi altındaki Chelonia mydas (Yeşil deniz kaplumbağası) gibi türlerin korunmasında aktif rol alacaklar.
CARETTALAR TÜKENMESİN!
TAC öğrencileri, deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki yuvalama alanları arasında bulunan Mersin bölgesinde farkındalık yaratmak ve bölgedeki biyoçeşitlilik ile hayvan refahına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yapacak. TAC öğrencilerinin, önümüzdeki eğitim yılında da sürdürecekleri üç aşamalı proje; yuvalama alanındaki çöplerin temizlenmesi, yerel halka yönelik bilgilendirme çalışmaları ve deniz kaplumbağalarının yuvalarını korumaya yönelik alan çalışmalarından oluşuyor.
Öğrenciler, deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonuna girerken, projenin ilk aşaması olan sahil temizliğini “Çevre Sistemleri ve Toplumlar’’ dersinin “BiyoçeşitliliğinKorunması” konusu kapsamındagerçekleştirdi. Mersin 7. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün izni ve onayıyla,Davultepe’de gerçekleşen ilk etkinlikte, Tarsus Amerikan Koleji (TAC) öğrencileri, yuvalama alanını içeren sahil bandında çöp temizliği yaptı. Yuvalama alanlarında deniz kaplumbağalarının denize ulaşmasını engelleyen çöpler ve çeşitli atıklar toplandı.
YUVALARI KORUYALIM
Sahilde stantlar kuran öğrenciler, farkındalık yaratmak amacıyla, broşürler dağıtarak, yerel halka yönelik bilgilendirme çalışmaları da yaptı. Öğrenciler, piknik alanındaki masaları gezerek, piknik yapanlara, bu canlıların nesillerinin neden yok olma tehdidi altında olduğunu ve yuvaların korunması için yapılması gerekenleri anlattılar. Öğrenciler ayrıca 100. Yıl Milli Parkı’nda bulunan rehabilitasyon merkezini de ziyaret etti ve tedavi süreci devam eden 1 adet Carettacaretta (İribaş kaplumbağa) ile 1 adet Chelonia mydas (Yeşil deniz kaplumbağası) hakkında da bilgi aldılar.  Öğrenciler deniz kaplumbağalarını korumaya yönelik projelerini Davultepe ve Kazanlı’daki yuvalama alanlarında sürdürecekler.

0 Yorumlar

Yorum Gönder