100 YILLIK ÇIRÇIR FABRİKASI GÖZLÜKULE HÖYÜĞÜ ARAŞTIRMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ


Tarsus’ta Boğaziçi Ünv. Tarafından restore edilerek  akademik çalışmalara ev sahipliği yapmak üzere  100 yıllık eski  Çiğdemler Çırçır fabrikası  Gözlükule Höyüğü Araştırma Merkezi olarak  akademik araştırma  ve  arkeolojik çalışmalara başladı.
Araştırma Merkezi’nin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine; Bakan Elvan ve Bakan Avcı’nın yanı sıra, Vali Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın ve Baki Şimşek, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, BÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Gözlükule Kazıları Başkanı Prof. Dr. Aslı Özyar, il ve ilçe protokolü, kazı ekibi ile çok sayıda davetli katıldı.
Gözlükule Höyüğü kazılarını yürüten Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilen ve tarihi yaklaşık yüz yıl eskiye dayanan çırçır fabrikasının restore edilerek arkeolojik araştırmalarla birlikte akademik çalışmaların yürütüleceği bir binaya dönüştürüldüğü Araştırma Merkezi’nin açılışında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan bir konuşma yaptı.
 Bakan Lütfi Elvan, hizmete açılan Araştırma Merkezinin Tarsus’un kültürel ve tarihi dokusunun ortaya çıkarılmasında büyük önem taşıdığını söyleyerek başladığı konuşmasına, yürütülen çalışmalara verdiği destekten dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya teşekkür ederek devam etti. Sözlerini eski bir çırçır fabrikasının restorasyon sonrası geldiği durumun hayranlık uyandırıcı olduğunu belirterek sürdüren Bakan Elvan, Araştırma Merkezi’nin beklentilerin üzerinde bir mekana dönüştüğünü kaydederek, Boğaziçi Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmaların övgüye layık olduğunu ve Bakanlık olarak üniversitenin önümüzdeki dönemde yürütecekleri çalışmalarına destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
 Konuşmasının devamında, Mersin’in önemli medeniyetlere beşiklik eden ve tarihi dokusu çok zengin bir il olduğuna dikkat çeken Bakan Lütfi Elvan, il genelinde yapılacak arkeolojik çalışmalara da Kalkınma Bakanlığı olarak destek vermeye hazır olduklarını belirttikten sonra, binanın restorasyonunda ve Araştırma Merkezine dönüştürülmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
 Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında, Mersin’e gelmekten ve bölgede yürütülen kazı çalışmalarını yerinde görmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, kazıların başladığı günden bu yana çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.
 Konuşmasının devamında, Gözlükule Höyüğü’nün Cumhuriyet tarihinde kazıları resmi izinle başlatılan ilk üç kazı alanından biri olduğuna dikkat çeken Bakan Nabi Avcı, buradaki kazılardan elde edilecek kalıntıların büyük önem taşıdığını dile getirerek, konuşmasını başta Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan olmak üzere kazılarda ve araştırma merkezinin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.
 Törende ayrıca Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve BÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Gözlükule Kazıları Başkanı Prof. Dr. Aslı Özyar da Araştırma Merkezi ve Gözlükule Höyüğü kazıları ile ilgili bilgiler içeren ve Kalkınma Bakanlığı ile Mersin Valiliği başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerini sundukları bir konuşma yaptı.
 Konuşmaların ardından emeği geçenlere hediye takdimi ve akabinde açılış seremonisi gerçekleştirilirken, Bakan Elvan ve Bakan Avcı daha sonra kazılarda çıkarılan buluntuların saklandığı bölümleri gezerek, hem kazı çalışmaları hakkında hem de kazı sonucunda çıkarılan eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

0 Yorumlar

Yorum Gönder